Dorohoi News Logo

Ministrul Educaţiei: „Examenul de bacalaureat NU VA FI ORGANIZAT la fel ca anul trecut”

examenul-de-bacalaureat

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Marian Pop precizează că "examenul de bacalaureat nu va fi organizat ca anul trecut" şi că vor fi create condiţiile egalităţii de şanse între elevi.

Într-un interviu acordat NewsIn, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Marian Pop precizează că "examenul de bacalaureat nu va fi organizat ca anul trecut şi că vor fi create condiţiile egalităţii de şanse între elevi.

"Examenul de bacalaureat nu va fi organizat la fel ca anul trecut. Din punctul acesta de vedere vor fi create condiţiile egalităţii de şanse între elevi. Ce înseamnă acest lucru? Fiecare centru de examen va avea supraveghere cu camere web, nu ca anul trecut când Ministerul Educaţiei nu a fost capabil să facă acest lucru. În ceea ce priveşte subiectele, acestea erau finalizate când am preluat mandatul. Există posibilitatea ca unele dintre comisiile de bacalaureat judeţene să suporte modificări în condiţiile în care inspectorii şcolari generali sunt implicaţi în campanie electorlă. Sper să fie cât mai puţine modificări din această perspectivă. În ceea ce priveşte plata acestor comisii, săptămâna viitoare, voi anula ordinul de ministru care a fost dat săptămâna trecută, un ordin care, de fapt, menţine acea diminuare cu 25%, aplicată în 2010", a explicat ministrul Educaţiei.

"CAMERELE DE SUPRAVEGHERE VOR FI ÎNDREPTATE SPRE ELEV


Ministrul mărturiseşte în interviu că principala preocupare este să fie create condiţiile de egalitate de şanse.  "Ca element de noutate camerele de supraveghere vor fi îndreptate spre elev, să nu mai avem acele situaţii în care se duc în sus sau în jos pe perete. Mi-aş dori foarte mult să fim capabili la nivel naţional să creăm 640 de centre de evaluare, însă să nu cădem în cealalată extremă a supravegherii, adică să fie foarte, foarte amplă. Aceste centre deja de anul trecut s-au creionat şi aici mă refer la monitorizare online a sălilor, a holurilor, a împrejurimilor şcolii. Dacă vom fi capabili să facem acest lucru, cred că vom intra într-o stare normală şi eliminăm orice incorectitudine. Nu vreau să vorbesc de fraudă. E mentalitatea balcanică ce trebuie urgent schimbată. Aceasta se poate schimba numai şi numai cu educaţie. Educaţie la şcoală, educaţie în familie, educaţie în societate. Din perspectiva aceasta învăţământul românesc are obligaţia de a reclădi o mentalitate sănătoasă. La testele naţionale discutăm de 6.400 de unităţi şcolare în care se desfăşoară aceste examene", a precizat Liviu Pop.

Cât despre cheltuieli ministrul a spus că a cerut Ministerului de Finanţe şi premierului Victor Ponta bani şi că deja se fac calcule ca din banii care au fost daţi către primării pe anumite criterii, cei care s-au recuperat în jur de 12 – 17 milioane de lei să vină către aceste unităţi şcolare.

Camerele de supraveghere nu stresează nici elevii, nici profesorii, mai spune ministrul Educaţiei. "Într-adevăr, pot produce grade de disconfort. Haideţi, să vedem ce se întâmplă, de exemplu, în Anglia. Acolo şi străzile sunt monitorizate şi nu este stresat nimeni", a explicat Liviu Pop.

"Nu putem schimba regula în timpul jocului"

Cât despre probele de bacalaureat ministrul a recunoscut că e nemulţumit. "Sunt nemulţumit, însă legea Educaţiei spune foarte clar că nu putem schimba regula în timpul jocului. În sensul în care, în lege se spune că la intrarea în ciclu copilul trebuie să ştie cum termină Bacalaureatul. Acum problema se pune în felul urmăror: aşteptăm încă patru ani să ne nenorocim copiii sau aducem prevederile legii mai aproape? O modifcare a Bacalaureatului se poate face pentru cei care sunt acum în clasa a XI-a. Să nu uităm însă un lucru. Avem o lege a Educaţiei care se află în Camera de Învăţământ de la Senat. Dacă acea lege va intra în Senat şi va fi aprobată, noi trebuie să facem ce spune acea lege. În orice caz, din punctul meu de vedere, examenele de finalizare trebuie schimbate radical. Învăţământul profesional trebuie să aibă un tip de bacalaureat, învăţământul teoretic trebuie să aibă un alt tip de bacalaureat şi aşa mai departe. Văd trei tipuri de bacalaureat, nu unul cum e acum", a mai spus Liviu Pop.

Cât despre rezultatele examenului, ministrul nu pare a fi speriat. "Ceea ce se învaţă în clasă este responsabilitatea profesorilor, a elevilor. Da, pot să critic faptul că programele şcolare din România nu sunt adaptate cerinţelor şi că din cauza acestora avem rezultatele pe care le avem la Bacalaureat. Trebuie regândite programele.Cert este că nu mi-am pus o ţintă pentru rezultatele la Bacalaureat de anul acesta, pentru că numărul celor care au căzut în 2011 este foarte mare", a mai spus ministrul.

"Subiectele de examen de anul trecut au fost mult mai grele decât cele din urmă cu doi ani. Cele de anul acesta le vom vedea, nu le ştie nimeni. Când am preluat mandatul procedura era deja finalizată. Nu am intervenit pe subiecte, să  nu se interpreteze în cazul în care vor fi rezultate mai mari sau mai mici. Elaborarea subiectelor a început undeva în decembrie anul trecut şi s-au finalizat în mai. Să rescriu subiectele într-o lună de zile este imposibil"
, a precizat ministrul interimar al Educaţiei.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web