Proiectul „Șomer sau angajat” desfășurat în cadrul Școlii de Arte și Meserii „Ion Pillat” a avut scopul de a îndruma elevii din anii terminali (clasele aVIII a, a XIII a) să-şi pună în evidenţă abilităţile specifice marketingului personal (să completeze corespunzător un CV, să redacteze corect ca formă şi conţinut o scrisoare de intenţie, să facă faţă unui interviu).
Coordonatorii activității, asistent social Claudia Dogaru și pedagog Dan Bostan au demostrat prin această activitate că și viitorul acestor elevi contează. „Dirijarea unui adolescent sau adult spre meseria sau profesia care i se potriveşte cel mai bine din punct de vedere al aptitudinilor, capacităţilor sau gusturilor sale, ţinându-se totodată seama de posibilităţile de angajare şi de situaţia familială” - psihologul Norbert Sillamy.
Direcția urmărită prin această activitate a fost o coordonare a adolescentului spre viitor în funcție de necesitățile sale, a abilităților și competențelor obținute. Cu sprijinul invitatulului special, domnul director Ovidiu Micuțaru, din partea Agentiei Locale pentru Ocuparea Fortei de Munca Dorohoi, s-au subliniat pașii ce trebuie urmati pentru ca viitorul absolvent să fie luat în evidența AJOFM,actele necesare înscrierii în baza de date a instituției dar, mai presus de toate, a faptului că orice muncă cinstită înnobilează omul.
Datorită faptului că șomajul este un fenomen negativ al spațiului economico-social care afectează o parte a populației active din Dorohoi, au fost prezentate cele mai căutate meserii la ora actuală pe piața forței de muncă,înscrierea în baza de date a șomerilor și evidența acestora precum și alocarea indemnizației de șomaj.
Prin întrebările adresate de către viitorii absolvenți organizatorilor activității,acestia au demonstrat că și pentru elevii cu deficiențe viitorul reprezintă o problema care poate fi rezolvată prin comunicare.