Examenul de BAC la limba română mai este, în ultimii ani, şi o sursă inepuizabilă de „perle” ale elevilor. Fie că îşi doresc o notă mai bună (or, notele bune, adică mari, oferă mai multe oportunităţi pentru studii superioare, dar şi un motiv în plus de mândrie pentru părinţi), fie că ele, „perlele”, conferă un statut special autorilor: despre ingeniozitatea liceenilor se scrie în ziare, se vorbeşte la TV… De ce să nu te lauzi, mai târziu, cu faptul că ingeniozitatea ta a fost mediatizată?
Iată doar câteva „mostre” din „colecţia” liceenilor
„Mircea cel Bătrân a fost înmormântat la Cozia, împreună cu umbra sa".
„Mulţimile de boieri exploatatori îşi ţineau banii numerar în pungi. Haiducii îi atacau şi îi uşurau de bani în toate baladele".
„Balada e o specie a liricii populare inventată de Ciprian Porumbescu".
„Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerată a treia".
„Mircea cel Mare, care prima dată a fost bătrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obraznicie, şi-l face în tot felul, ca pe o albie de porci".
„Autorul e anonim şi acest basm este alcătuit de la gură la gură, de la om la om”.
„Primăvara înverzesc toate vieţuitoarele”.
„Împăratul avea o grădină şi în fund un măr”.
Dacă nu ştiaţi, o parte din latină a devenit bulgară, Mircea cel Bătrân a luat cu el în mormânt propria umbră, iar balada a fost inevntată din plictiseală de Ciprian Porumbescu. Cam aceasta este prima recoltă de perle care circulă de la Bacalaureat 2012.