Uneori, oamenii se întreabă dacă cunoașterea mai multor limbi contează cu adevărat în era globalizării. Răspunsul este simplu: ziua în care în Europa încetează să se mai vorbească toate limbile de pe teritoriul ei este ziua în care Europa – ca o idee, ca un proiect – încetează să mai existe. Unul dintre obiectivele cele mai fundamentale ale UE este de a lucra împreună pentru o societate mai bună europeană, respectând în același timp pe deplin diferențele dintre noi. Limbile sunt esențiale, în această misiune. Dacă nu mai facem efortul de a învăța limba altor popoare, avem șanse mai mici să le înțelegem preocupările.
In fiecare an, la data de 26 septembrie, Europa celebrează multitudinea limbilor vorbite pe întregul continent. Incă de la prima ediție, care a avut loc în 2001, Ziua europeană a limbilor a evidenţiat mostenirea lingvistică deosebit de bogată a Europei şi i-a incurajat pe cetățeni să învețe limbi străine.
Aflată la a unsprezecea aniversare, Ziua europeană a limbilor a fost celebrată pe data de 26 septembrie 2012 și la Școala Gimnazială „M.Sadoveanu” din Dumbravița. Activitatea a fost coordonată de profesor de limba franceza Nanu Simina. Sarbatoarea a fost marcată prin activitatea intitulată „Porți deschise”, activitate ai cărei protagoniști au fost elevii clasei a VIII-a B. Scopul a fost promovarea utilizării limbilor străine precum și studiul acestora în diferite scopuri.
Elevii, impărțiți în patru grupe, au motivat necesitatea studierii a cel puțin două limbi străine, au ascultat un scurt istoric al limbilor moderne prezentat de elevul Sofronea Bogdan, s-au salutat in diverse limbi și au participat la un concurs contra cronometru de ghicitori în limba franceză.
Activitatea dedicata Zilei europene a limbilor vine, totodată, în deschiderea unui lung șir de activități extra-școlare, care vor fi organizate de cadrele didatice și elevii Școlii Gimanziale „M. Sadoveanu” din Dumbravița în anul școlar 2012-2013. Prof. Simina Nanu