Cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu privind OUG 73/2010 pentru modificarea Legii Învăţământului a fost respinsă.Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a decis menţinerea Bacalaureatului profesional.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, le-a explicat deputaţilor că bacalaureatul profesional a apărut dintr-o necesitate, pentru a le permite absolvenţilor de liceu să se angajeze, fiind un "permis de acces pe piaţa muncii".
De asemenea, Ecaterina Andronescu a propus ca odată cu dezbaterea în Parlament a cererii de reexaminare a OUG 73/2010, Legea Educaţiei să fie amendată "pentru că foarte multe articole nu pot fi aplicate".
Ea a mai afirmat că orice elev poate opta pentru Bacalaureatul profesional în condiţiile în care nu mai doreşte să urmeze cursurile învăţământului superior, iar Bacalaureatul naţional rămâne neschimbat, fiind necesar pentru accesul către o facultate.
"Dacă elevul se răzgândeşte, poate să susţină Bacalaureatul naţional înscriindu-se pentru susţinerea celor trei probe scrise, care diferenţiază cele două examene", a precizat Andronescu.
Deputatul PDL Marius Spânu consideră că Bacalaureatul profesional reprezintă o ''iniţiativă năstruşnică'' prin care Ecaterina Andronescu încearcă să obţină voturi.
"Inventaţi un bacalaureat şi încercaţi să vindeţi iluzii copiilor. Faptul că angajatorii nu angajează fără diplomă de Bacalaureat este fals. Angajatorii cer un certificat de competenţe. Nicăieri în Europa nu există aşa ceva. Argument pur electoral, să oferi o foaie de hârtie fără nimic în spate'', a afirmat deputatul PDL.
Andronescu şi-a exprimat regretul că Marius Spânu nu a ascultat argumentele sale şi a părăsit sala imediat ce şi-a încheiat cuvântul.
La rândul său, Iosif Koto (UDMR) este de părere că Bacalaureatul profesional "deschide calea lenei şi incompetenţei prin care românii vor deveni cetăţeni de rangul doi în UE", iar Cătălin Croitoru (PSD) a afirmat că "acest Bacalaureat ţine de opţiunea fiecărui elev".
Ecaterina Andronescu a respins acuzaţiile potrivit cărora prin introducerea Bacalaureatului profesional ar scădea calitatea învăţământului.
"Dacă Franţa are bacalaureatul profesional din 1985, dacă ar fi constatat că a scăzut calitatea învăţământului, probabil că ar fi renunţat, dacă Austria îl introduce acum, probabil ca are motive", a susţinut aceasta.
Preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat în cererea de reexaminare împotriva Bacalaureatului profesional şi a legiferării acestuia. Sursa: agerpres.ro