,,Dacă vrem sa ajungem la o adevarata pace in aceasta lume, atunci va trebui sa incepem de la copii"
(Ghandi). Pacea este cea mai favorabila stare pentru omenire, pacii opunandu-i-se in permanenta razboiul si violenta. Pacea este in primul rand o stare interioara; ca sa existe pace, toate functiile si activitatile interioare si exterioare ale omului trebuie sa fie perfect echilibrate si armonizate. Omenirea are nevoie de mai mult decat tratate de pace, ineficiente, care vor fi incalcate candva.
Mintea copiilor trebuie educată mai intai, in spiritul pacii si nonviolentei.
Pornind de la cele mentionate, cadrele didactice si copiii au desfasurat in saptamana 15-21 noiembrie 2010 - ,,SAPTAMANA PACII”, multiple activitati: Prescolarii Gradinitelor nr.5, nr.12 (Satu-Nou) şi Gradinitei din cartierul Loturi-Enescu (structuri ale Scolii 4- Dorohoi), au fost antrenati de d-nele educatoare Apatachioaie Laura, Mitrofan Florentina, Tataru Simona, Pinzariu Camelia si Caba Livia la realizarea de postere: ,,Pace in lume”, ,,Pace şi prietenie”, organizarea de concursuri de desene si expozitii de pictura cu diverse teme: ,,Pacea prin ochii copiilor’’, "Copiii lumii doresc pacea"; "Impreuna pentru pacea copiilor".
,,Să ne dăm mâna pentru pace“, (clasaI, prof.Chichioaca Emanuela), ,,Pacea în sufletul copiilor“ (clasa a II-a, prof.Ifrim Florica), “Pace! Pace! “ (clasa a III-a, prof.Ghebac Elena), ,,Razboi si pace” (clasa aIV-a, excursie organizata de instit. Romanescu Liviu, in parteneriat cu Sc.5 –Dorohoi), sunt denumirile activitatilor organizate la nivelul claselor I-IV.
“ Sa fie Pace în lume“ (prof. Vasiliu Claudia), “Pacea în context istoric“ (prof. Popusoi Sergiu), ,,O.N.U- Organizatii care militează pentru menţinerea păcii" (prof. Olariu Mihaela), ,,Saditi in inima cuvantul Pace“, ,, Despre Pace’’ (prof. Asofronie Anca) sunt temele prezentarilor power-point, dezbaterilor, concursurilor organizate cu elevii claselor V-VIII.
In parteneriat cu Scoala Nr.1, Scoala nr.2 si Casa Municipala de Cultura s-a organizat in holul Casei de Cultura - Dorohoi expozitia de desene şi postere cu tema ,,Pacea şi copilăria“. (Prof. Asofronie Anca, Prof. Clisu Adina).
In parteneriat cu SAM ,,Ion Pillat” – Dorohoi s-au defasurat activitatile ,,Pacea interioara“ (coordonate de preot Soptica Ciprian si prof. itinerant Diaconescu Adrian) si masa rotunda cu tema: ,,Familia - sursa potentiala a violentei copiilor; Cultivarea in familie a comportamentului non-violent” coordonata de prof.psihopedagog Slincu Eugen.
Suita de actiuni s-a incheiat cu ,,Manifestarea bucuriei pentru pace”- actiune coordonata de prof. Vremescu Verginica. Activitatile organizate au vizat: inţelegerea de catre copii a proceselor complexe care determina violenta, conflictele la nivel individual, de grup, national si global; cunoasterea modalitatilor de rezolvare a acestora si implicarea in prevenirea si eliminarea lor; dezvoltarea abilitatilor personale si sociale necesare convietuirii in armonie cu ceilalti; formarea comportamentului proactiv bazat pe respectarea drepturilor omului; crearea şi dezvoltarea comunitatii de invatare in care elevii si profesorii se motivează reciproc pentru a lucra impreuna in vederea intelegerii problemelor sociale cu care se confrunta societatea si identificarea solutiilor potrivite de rezolvare a acestora. Sa transformam conflictele in nonviolenta si sa eliminam intoleranta. (DorohoiNews.ro)
Autor: DorohoiNews.ro