„Există o armonie în toamnă şi o strălucire în cerul ei, care nu poate fi regăsită de-a lungul verii, ca şi cum n-ar putea fi, ca si cum n-ar fi fost vreodată." (Percy Bysshe Shelley)
Ea există numai pentru sufletele care vibrează la frumuseţea şi bogăţia acestui anotimp! Elevii claselor I – IV de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Dumbrăviţa se întâlnesc în fiecare octombrie şi o primesc în inimile lor pe Zâna Toamnă. Aşa s-a întâmplat şi astăzi, 19 octombrie 2012, în cadrul activităţii „ARMONIILE TOAMNEI”.
„A trecut întâi o boare” care a adus în sala de festivităţi crizanteme, coşuleţe cu mere, gutui, struguri, nuci, lădiţe cu gogoşari, morcovi, cartofi şi un covor nesfârşit de frunze ruginii. Dovleceii ornamentali le zâmbeau copiilor şi părinţilor din toate colţurile sălii. Elevi şi părinţi au dat farmec ultimelor regrete, dacă mai era cazul, cu aceste decoraţiuni. De după pelerina iluzorie a toamnei a apărut un grup de elevi, cei mai buni recitatori din fiecare clasă. Poeziile dedicate anotimpului de aramă au primit aplauze admirative, remarcându-se grupul clasei a II a, îndrumat de d-l prof. înv. primar Drescanu Corneliu.
Premiul I a fost acordat fără păreri contradictorii elevului Aniculăesei Alexandru, din clasa a IV a, care şi-a făcut un obicei din a câştiga locurile fruntaşe la astfel de competiţii şi nu numai. Boboceii clasei I, îndrumaţi părinteşte de doamna învăţătoare Rateş Elena, au prezentat un colaj de versuri şi cântece prin care au confirmat că „aşa e toamna-ntotdeauna”, deşi avertismentele meteorologilor vor uneori să ne sperie. Apoi Zâna noastră s-a delectat cu formaţia de dans modern „BOBO CLASS” a clasei a IV a, coordonată de doamna învăţătoare Fulga Luminiţa.
Cu acorduri folclorice le-au răspuns dansatorii antrenaţi de doamna prof. înv. primar, Dodu Angela, formând hora belşugului şi a muncii împlinite. Ritmul înfocat al dansatorilor a făcut să-şi ţină respiraţia fiecare spectator, de la mic la mare. Festivitatea de premiere a recitatorilor şi a tablourilor de toamnă realizate de elevi a venit ca o răsplată pentru implicarea micilor talente.
„Iat-o! …/Aşternând pământului,/ Haina ei cu trenă lungă,/ De culoarea vântului.” E Zâna Toamnă! De fapt sunt zânele-fetiţe, îmbrăcate pentru o paradă a rochiilor de toamnă, printre care s-a remarcat Tataru Bianca, din clasa I.
Activitatea s-a încheiat dar Zâna Toamnă „pleacă mai departe/Pustiind cărările,/Cu alai de frunze moarte /Să colinde zările.” (înv. Fulga Luminiţa)