Comisia pentru invatamant din Senat propune, in raportul la Legea educatiei, ca invatamantul obligatoriu sa fie de unsprezece clase, incluzand un an de grupa pregatitoare la gradinita, a declarat astazi vicepresedintele comisiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu.
"In formula pe care noi am depus-o in raportul comisiei, grupa pregatitoare devine obligatorie si intra in invatamantul obligatoriu si ramane la gradinite, ca sa nu producem niciun fel de perturbatii, cu atat mai mult cu cat nu exista studii de impact nici in ceea ce priveste asigurarea infrastructurii scolare si a acoperirii cu cadrele didactice ale ciclului in care, eventual, ar urma sa intre", a mentionat Andronescu, intr-o conferinta de presa.
Acesta a precizat faptul ca, in varianta adoptata de comisie, ciclul de invatamant primar va fi de patru ani, la fel si ciclul de invatamant gimnazial. relateaza MEDIAFAX.
"Dupa clasa a opta si dupa examenele de finalizare a ciclului gimnazial elevii si familiile lor pot alege una dintre cele doua rute posibile, sa mearga spre liceu, unde primii doi ani sunt, de asemenea, in interiorul invatamantului obligatoriu sau spre scoala profesionala, de doi ani. Invatamantul obligatoriu este de unsprezece ani", a tinut sa precizeze Ecaterina Andronescu.
Raportul Comisiei de invatamant la proiectul Legii educatiei nationale a fost depus astazi la Biroul Permanent al Senatului. Raportul are circa o mie de pagini, cu amendamente admise si respinse de comisie.
Cei sase senatori PSD si PNL din Comisia pentru invatamant au dezbatut Legea educatiei, sambata si duminica, in absenta reprezentantilor PDL si UDMR.
Presedintele Comisiei de invatamant din Senat, Mihail Hardau (PDL), a declarat astazi ca finalizarea raportului Legii educatiei este "un abuz" care trebuie corectat de plen sau de Biroul Permanent al Senatului, sustinand ca "emulatia opozitiei in comisie este suspect de politizata".
sursa: 9am.ro