În ultimii ani a crescut îngrijorător numărul actelor de violenţă din şcoală. Studii recente au pus în evidenţă faptul că expunerile de lungă durată la violenţă crescută produce modificări la nivelul structurii şi funcţionării creierului în sensuri care afectează în mod negativ performanţele academice şi dezvoltare profesională.
Cauzele violenţei sunt multiple şi complexe. Pe lângă repercusiunile grave asupra vieţii, violenţa are efecte la fel de serioase şi asupra sănătăţii şi stării de bine a victimei, violenţa are efecte la fel de serioase şi asupra sănătăţii mentale a tuturor celor implicaţi. Adolescenţii expuşi la comportamente violente manifestă niveluri înalte de mânie, teamă, depresie şi lipsă de încredere în stabilitatea lumii în care trăiesc.
Pentru a trage un semnal de alarmă asupra actelor de violenţă din şcoli şi pentru a da un exemplu bun colegilor violenţi, elevii Liceului „Al. Vlahuţă”, Colegiul Naţional „Grigore Ghica” şi Liceul „Regina Maria” s-au unit şi-au demarat împreună proiectul „Iubeşte-ţi aproapele!”.
În săptămâna Festivalul Şanselor Tale, elevii din cele trei licee au desfăşurat activitatea „Educaţia combate violenţa” şi-au realizat desene prin care şi-au exprimat poziţia faţă de actele de violenţă din mediul şcolar şi nu numai.
La sfârşitul săptămânii desenele lor au fost expuse la Casa de Cultură. Alături de elevi au fost mereu profesorii Opriţă Elena, Muscă Sanda, Prelipceanu Otilia (Liceul „Al. Vlahuţă” Şendriceni), Nechifor Cristina, Dorinel Blaga (Colegiul „Grigore Ghica”) şi Rotariu Anişoara, Opriţă Petru (Liceul „Regina Maria”). Am fost sprijiniţi şi ajutaţi de d-na Valuţa Murariu reprezentantul Casei de Cultură.