Ziua naţională este o zi deosebită pentru toţi românii, mai ales pentru că ea are o semnificaţie istorică deosebită. Unirea realizată în 1918 este una din cele mai mari realizări istorice ale poporului nostru.
Coordonatorii acestei activități: prof. Cătălin Anechi și pedagog școlar Dan Bostan au considerat că această zi este cel mai bun prilej de a aborda subiecte pe teme de istorie, ocazie cu care „insuflăm copiilor sentimente de dragoste şi respect pentru: strămoşii noştri,ţara noastră, poporul român, limba română, pentru realizările istorice şi culturale, precum şi pentru personalităţile pe care le-a dat acest popor de la începuturile sale şi până azi,pentru eroii noştri, mândria că suntem descendenţii unor oameni curajoşi şi iubitori de neam şi ţară”.
Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România, și marchează momentul în care, la Alba Iulia, se împlinea idealul naţional al românilor: Marea Unire. Unirea tuturor românilor într-un singur stat a fost rezultatul firesc al luptei de secole, dusă de poporul român.