Dorohoi News Logo

EMINESCU sărbătorit de elevii Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Dumbrăviţa - FOTO

Scoala Dumbravita

„Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții.”

Cu acest îndemn al lui Eminescu a început activitatea dedicată marelui poet la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Dumbrăviţa, astăzi, 15 ianuarie 2013. Elevii claselor din ciclul primar, împreună cu învăţătorii şi profesorii lor, l-au sărbătorit pe Eminescu recitând, citind, interpretând nemuritoare fragmente din opera geniului. Spectacolul a fost o emoţionantă invitaţie în universul operei eminesciene, un imbold la lectură pentru colegii mai mari sau mai mici, o lecţie de limba şi literatura română pentru copiii artişti şi pentru copiii spectatori.

Imaginile proiectate spre vizionare, selectate într-o prezentare Power Point şi comentate de d-na învăţătoare Rateş Elena ne-au invitat la o călătorie în timp şi spaţiu în lumea lui Mihai Eminescu, oferind informaţii interesante despre viaţa şi opera marelui poet.

Grupul de recitatori „Flori şi stele” al clasei a II a, îndrumat de d-l profesor Drescanu Corneliu a adus muzicalitatea şi emoţia versurilor eminesciene în sala de spectacol a şcolii, recitând „La mijloc de codru”, „Luceafărul”, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, perle ale creaţiei poetului evocat.
Elevii clasei a III a au venit cu caietele de limba română şi au prezentat într-o miniexpoziţie transcrieri deosebite ale poeziior lui Eminescu. D-na prof. Dodu Angela a spus cu mândrie că şcolarii au scris cu drag fragmentele şi vor folosi expresiile frumoase în compunerile viitoare.

Un grup de elevi din clasa a IV a îndrumat de înv. Fulga Luminiţa a pus în scenă un scurt fragment din povestea „Făt-Frumos din Lacrimă”. Micii spectatori au putut astfel urmări întâlnirea împăratului cu Făt- Frumos, momentul împrietenirii acestora şi lupta cu Muma Pădurilor. Aşa cum baba cea urâtă a fost doborâtă de Făt-Frumos, aşa cum  binele a învins răul, aşa şi dorinţa de a citi sau reciti întrega poveste a învins orice reţinere.

Şcolăreii din clasa pregătitoare care au urmărit totul cu ochii mari, uneori nedumeriţi, deseori impresionaţi, au aflat de la d-l lor, prof. Ciurciun Ioan că atunci când vor mai creşte vor fi şi ei pe scenă mici artişti, aplaudaţi cu drag.

Până atunci însă „manierele, arta de a vorbi şi încânta, toate acestea” nu vor fi străine şcolarilor participanţi la activitatea de astăzi pentru că au stat între oameni sensibili şi bogaţi sufleteşte. (înv. Fulga Luminiţa)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web