Data de 24 ianuarie reprezintă un moment de referinţă în istoria poporului român. „Mica Unire” a Moldovei cu Ţara Românească, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a precedat ceea ce avea să se petreacă în secolul al XX-lea, „Marea Unire”.
Ziua Micii Uniri nu a trecut neobservată pentru elevii Scolii Gimnaziale Spiru Haret Dorohoi. Evenimentul de la 24 ianuarie 1859 are o semnificație aparte pentru toți românii chiar şi la 154 de ani de la unificare. De aceea, elevi şi cadre didactice au pregătit o serie de activităţi specifice marelui eveniment istoric: scenete („Moş Ion Roată şi Vodă-Cuza”; „Moş Ion Roată şi Unirea”), cântece şi poezii, toate pregătite în cadrul proiectului în derulare „Uniţi în cuget şi simţiri”.
Activitatea s-a desfăşurat în biblioteca şcolii unde, elevii clasei a VI-a C (dirig. prof. Elena Chicoş) i-au aşteptat alături de prietenii mai mici din clasa I (prof. înv. primar Monica Dumitrel) pe copiii de la Şcoala nr.1 Corlăteni (prof. Alina Apostu).
Toti copiii au primit ecusoane cu un crâmpei din steagul României şi s-au bucurat de momentul literar-artistic prezentat de elevii de la Şcoala nr.1 Corlăteni. Atmosfera creată a fost deosebită mai ales când cu mic cu mare au cântat și au dansat împreună Hora Unirii.