Judeţul Botoşani a dat multe personalităţi de-a lungul vremii; unul dintre acestea a fost şi cea a pictorului Ştefan Luchian, născut la Ştefăneşti, pe 1 februarie 1868,anul acesta împlinindu-se 145 de ani de la naşterea semnatarului Anemonelor şi a multor altora.
Numit „poetul plastic al florilor”, Stefan Luchian l-a avut ca maestru în perioada de formare pe marele pictor Nicolae Grigorescu. Către sfârşitul vieţii, nemaiputând ţine penelul cu degetele paralizate din cauza bolii apărută mult prea devreme este obligat să-şi lege penelul de mână dar chiar şi aşa, cu o voinţă ieşită din comun, continuă să picteze.
Din opera să reţinem mai multe lucrări: Peisaje-Ultima cursă de toamnă, Margine de crâng, Birt fără mușterii, Marea Neagră la Tuzla, Sălciile de la Chiajna, Fântâna de la Brebu, După ploaie, Moară de la poduri, Pe dealul Hinganilor, Vara, Flori - Dumitrița, Părăluțe, Garoafe, Flori de tufănică, Anemone,
Trandafiri, Maci, Albăstrele; Portrete - Safta florăreasa, Moș Nicolae Cobzarul, Un zugrav - Autoportret, Fata cu basma înflorată; Compoziții - După muncă, spre casă, La împărțitul porumbului, Fata cu portocala, Epilogul răscoalei, Lăutul. Numărul acestora e mult mai mare,în toate regăsindu-se toată energia creatoare, toată pasiunea pentru natură, toată dragostea pentru viaţă şi pentru frumos.
Elevi ai Liceului Tehnologic Special „Ion Pillat” Dorohoi au aflat mai multe amănunte despre viaţa şi realizările pictorului în cadrul activităţii „În lumea florilor lui Ştefan Luchian”, activitate coordonată de pedagog Dan Bostan şi bibliotecar Violeta Gușu în colaborare cu prof. Brândușa Ghileschi și maistru instructor Constantin Diaconescu. Cu ocazia acestei activități elevii au fost implicați în realizarea unor desene și picturi cu temă florală iar în încheiere s-a realizat un panou omagial.