Trăim într-o epocă în care tinerii sunt expuși la stimuli nu totdeauna pozitivi: programele TV, internetul, anturajul. Din cauza imaturității lor, copiii și adolescenții sunt cele mai vulnerabile categorii la aceste influențe. De aceea, programele de prevenție organizate în școli sunt binevenite.
Astfel, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Dorohoi a avut în premieră, în data de 13 martie, oaspeți de la Botoșani: d-na Monica Țiței, de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție și dl. Florin Barbu, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog. Acești doi specialiști au discutat cu elevii claselor a V-a B, a VI-a B, a VII-a A, a VII-a B, a VIII-a A și a VIII-a B despre nocivitatea unor conduite deviante.
D-na Monica Țiței, i-a informat pe elevi în legătură cu limitele răspunderii minorilor pentru unele fapte penale comise (furturi, tâlhării, trafic de substanțe interzise etc.) De asemenea, le-a prezentat filmul “Cheia e la tine!”, pe tema consecințelor unor comportamente de risc (asocierea cu “prieteni” dubioși, care-i poate deturna pe tineri de la atingerea unor țeluri profesionale și sociale).
Dl. Florin Barbu a evidențiat efectele negative ale consumului de substanțe psihoactive, atât legale (cafea, tutun, alcool), cât și interzise (heroină, cocaină, etnobotanice etc.). Foarte sugestive au fost și materialele video care prezentau mărturii ale unor consumatori de stupefiante, precum și modificarea comportamentului uman în condițiile ingerării de alcool.
Elevii participanți la aceste întâlniri au aflat informații noi, utile și, în final, au „smuls” invitaților promisiunea că vor reitera în anii următori aceste interesante dialoguri.