Dorohoi News Logo

Rezumat în cuvinte și imagini a săptămânii „Școala altfel” la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi

Seminar Dorohoi_19

Luni 01.04.2013, în cadrul parteneriatului „Caravana prieteniei" cu Școala Gimnazială "Dimitrie Pompeiu" Broscăuți a avut loc activitatea "Vânătorii de imagini", activitate la care a participat clasa a IX a bilingv si clasa a Xa bilingv. Activitatea s-a desfășurat în parc unde copiii au surprins cu ajutorul aparatelor de fotografiat diverse aspecte din natura sau portrete ale colegilor sub coordonarea elevilor din clubul Aleph, de fotografie al școlii noastre. Coordonatori: Prof. Tănase Andreea, Prof. Apostol Andreea, Prof. Butescu Gianina, Prof. Chicoș Elena

Proiect Național„Creangă la el acasă”- deplasare la Tg. Neamț (prof. Ignat Cristina, Pr. Crețu, Pr. Budacă)  „Invenții care au schimbat omenirea” referate, experimente (Prof. Ion Coman)
Marti 2.04.2013 Proiect Național „Creangă la el acasă”-deplasare la Tg. Neamț (prof. Ignat Cristina, Pr. Crețu, Pr. Budacă)

Marți 02.04. 2013 la ora 9 a avut loc activitatea "Violenta nu te face mai puternic" în parteneriat cu Politia locală la care au participat elevi din toate clasele Seminarului  si clasa a VI a C de la Școala Nr 5 (au vizionat filmulețe aduse de Agent Șef Principal Bordei Virgil și Agent Șef Petcu Cristian, reprezentanți ai Poliției Municipale Dorohoi, ce aveau in vizor probleme specifice vârstei lor, au discutat cu dumnealor diverse aspecte ale vieții de adolescent iar, în final, copiii au completat un scurt chestionar cu referire la violența de toate tipurile). Cazurile de violenţă în şcolile din România şi în mediu familial sunt într-o creştere alarmantă. Complexitatea fenomenului ne determină să vorbim nu numai de violenţa în şcoli, ci şi despre violenţă în general, dat fiind faptul că între acestea există o legătură de determinare. Activitatea și-a propus o îmbunătăţire a capacităţii şcolii de a se mobiliza şi de a mobiliza şi părinţii şi  comunitatea locală pentru implicarea mai activă în rezolvarea actelor de violenţă în şcoală şi acasă, precum şi diminuarea sau eliminarea cauzelor care le declanşează.
Coordonatori: Prof. Butescu Gianina, Prof. Tănase Andreea, Prof. Chicoș Elena

Tot marți a mai avut loc activitatea "Ce pot face doua mâini dibace" în colaborare cu bucătăresele din cantina scolii. Coordonatori ai activității: Butescu Gianina, Tănase Andreea, Chicoș Elena
A găti înseamnă în mod simbolic a cuceri natura (ingredientele fiind materialul brut), a o stăpâni si a transforma-o în artă ca produs finit. Este vorba despre un proces chimic, magic in anumite privințe, în care este nevoie sa exorcizăm periculozitatea potențială a ceea ce gătim.  Mâncarea e ceea ce se introduce in corpul nostru cu ajutorul gurii. Astfel, mancarea ia o valoare umană și, pe lângă nevoia naturală, ea capătă o conotație simbolică devenind știința care împletește imaginația cu experiența cotidiană. Ideea realizării acestui proiect a apărut la propunerea elevilor care-şi doreau să experimenteze şi să demonstreze că sunt capabili să realizeze şi să înveţe lucruri care să le folosească în viața de zi cu zi.

Marți, 2 aprilie, activitate catehetică în parteneriat cu Școala nr.2 “Ștefan cel Mare și Sfânt” la care au participat elevi de la Seminarul Teologic “Ioan Iacob” Dorohoi și două clase (a VI-a și a VII-a), îndrumați de d-na prof. Sapariuc Dorina și d-na prof. Onofrei Ana-Maria. Titlul activității a fost “Postul – înnoire a vieții” și a avut ca scop implicarea elevilor seminariști  lucrarea catehetică a Bisericii și transmiterea învățăturii despre post, înțeles ca timp sfânt și sfințitor în vederea pregătirii sufletești pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Activitatea a început printr-o discuție privind atitudinea creștinului privind grija pentru frumusețea și rânduiala sufletească propusă de Biserică în Postul Mare, a urmat apoi vizionarea unui film rusesc “Cățelușul” și o activitate didactică, coordonată de elevii seminariști, având ca temă “Postul Mare – urcuș spre Înviere”.
Dezbatere „Să știi mai multe, să fii mai bun!” parteneriat cu școala nr. 5 Dorohoi (Prof. Butescu, Chicoș, Tănase)
„Ce pot face două mâini dibace?” (Prof. Butescu, Chicoș, Tănase)
„Chipuri de domni și domnițe” (Prof. Dorohoncianu)
Campionatul de fotbal al școlii (Prof. Crețu Radu)

3-5 aprilie  în Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“, Sectorul Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, prin intermediul reţelei de cluburi Aleph din cadrul seminariilor teologice din Arhiepiscopia Iaşilor, a organizat la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi evenimentul „Master Class Aleph“, la care au participat 24 de elevi seminarişti, membri ai cluburilor de muzică Aleph de la seminariile teologice din Iaşi, de la Mănăstirea Neamţ, din Botoşani şi Dorohoi. În debutul primei zile a cursurilor, miercuri, 3 aprilie 2013, participanţii au avut ocazia deosebită de a da răspunsurile la strană la Liturghia arhierească săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în Catedrala mitropolitană. Cursurile au fost predate de maestrul Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, şi de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi.

Din partea Seminarului dorohoian au participat elevii:Glodeanu Andrei-Mina, Iordachianu Ionut si Stadoleanu Alexandru-Andrei- anul IV, Bidascu Silvestru- anul III, Drob Flavius si Simionescu Alexandru- anul II.  „Educație prin vizionare de filme” (prof. Șulic )

FIŞĂ DE ACTIVITATE/PROIECT
Titlul programului: SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!
1.Titlul activităţii/proiectului.: „PRIETENII NATURII”
2.Coordonatorul/Coordonatorii: profesor VASILIU CLAUDIA CRISTINA
3.Data desfăşurării: 3 aprilie 2013
4.Durata activităţii: 5 ore
5.Grupul ţintă: elevii claselor 9,10.
6.Parteneri implicaţi: nu e cazul
7.Obiective:
·    Cultivarea sensibilităţii şi aptitudinilorartistice ale elevilor;
·    Dezvoltarea imaginaţiei în realizarea de afise, pliante eco.
8.Resurse:
·    aumane ELEVII SEMINARUL TEOLOGIC ”SF.I. IACOB” DOROHOI
·    bmateriale LEPTOP, CARTI, FOI A4, PLANSE, APARAT FOTO.
9.Descrierea activităţii/proiectului:
Cu prilejul activitatii „Prietenii naturii„ elevii claselor a IX a si a X a  au realizat  pliante eco, lucrand pe grupe. A fost premiat prin voturile tuturor elevilor, cel mai frumos si semnificativ pliant eco. La ideea profesorului coordonator, toti elevii au participat la realizarea unui bener cu tema „Iubim natura, iubim viata” Unii elevi au preferat tricoul alb pentru a scrie mesaje eco. La finalul activitatii care s-a desfasurat pe 3 sesiuni, elevii au primit diplome. In timpul activitatii au fost realizate poze.
10.Rezultate:
·    publicaţii în revista profil chimie-fizica EVRIKA a scolii
·    portofolii
·    îmbunătăţirea atitudinii grupului ţintă faţă de mediu
11.Modalităţi de evaluare a activităţii:
·    Poze din timpul activitatii
·    Portofoliu cu lucrarile create de elevi
·    Diplome
                                                                                                  
Cadru didactic coordonator, VASILIU  CLAUDIA CRISTINA

Miercuri 3. 04. 2013  la Concursul National „ACT ART”, desfasurat la Roman, elevii de la profilul Filologie bilingv al Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” au obtinut la sectiunea Creatie urmatoarele distinctii: - Adascalitei Loredana – premiul III (indrumator prof. Ignat Cristina Ionela),  Martin Lucian (indrumator- pr. prof. Cretu Ionut)- mentiune, Ropota Loredana- (indrumator pr. prof. Budaca Teodor Catalin) -mentiune.

Miercuri și Joi, activitate realizată în parteneriat cu Seminarul Teologic din Botoșani: “Viața duhovnicească și liturgică din seminariile botoșănene”.
Miercuri, activitate duhovnicească în parteneriat cu Școala “Spiru Haret” (Pr. Budacă Cătălin și Pr. Apetrei Ionut) având ca motto: “Gustați și vedeți ce bun este Domnul”. Au participat elevi de la Seminar și copii din clasa a-I-a A. În cadrul activității copiilor li s-a prezentat rânduiala de închinare în biserică, învățătura și folosul Tainei Spovedaniei, urmând apoi spovedirea și împărtășirea cu Sfintele Tainei a tuturor copiilor prezenți.

Miercuri seară, începând cu ora 17.00, conferință organizată în colaborare cu Protopopiatul Dorohoi și Casa de Cultură a municipiului Dorohoi, avându-l ca invitat pe Pr. Dumitru Păduraru, redactor și realizator de emisiuni Trinitas, conferința având tema: “Primăvară-n suflet, primăvară-n gând”.
                  
Joi, 04.04. 2013 s-a desfășurat activitatea "Traseu cultural sucevean". Coordonatori: Tănase Andreea, Butescu Gianina. Au fost implicați elevi din clasele IX, X bilingv, X pastoral. Obiective vizitate: Mănăstirea Dragomirna, Planetariul Universității "Ștefan cel Mare” Suceava, Muzeul de Istorie
Scopul acestei activități a fost dezvoltarea capacităților de comportament, de integrare în grupul turiștilor, de cooperare între indivizi, de apreciere a moralei creștine românești. Elevii au rememorat istoria patriei în strânsă legătură cu cadrul natural. Activitatea turistică este un excelent mijloc de realizare a unor obiective didactice de cunoaștere a frumuseților naturii, a unor obiective istorice, culturale, religioase sau arhitectonice. „Fotografia intre arta si pasiune” (prof. Șulic)

Vineri, 05.04. 2013, cu scopul promovării Seminarului Teologic Liceal ”Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, am avut ca invitați în școala noastră elevii Școlii de arte și meserii Smârdan. Activitatea s-a  desfășurat cu elevii claselor XB și IXB. Aceștia au prezentat colegilor mai mici activitățile desfășurate în cadrul Seminarului Dorohoian, elevii au discutat probleme specifice vârstei lor. În urma discuțiilor, elevii din ambele școli au hotărât realizarea unui viitor proiect, în parteneriat și cu alte școli gimnaziale, pentru promovarea tinerelor talente. Coordonatori: Prof  Butescu Gianina, Prof. Tănase Andreea, Prof Grigore Alina

Vineri , 5 aprilie, activitate catehetică în parteneriat cu Școala “Al. I. Cuza” Dorohoi, având ca obiectiv  transmiterea învățăturii creștine privind momentele importante ale “Săptămânii Sfintelor Pătimiri”. Elevii seminariști din anul I și II au prezentat, elevilor din clasa pregătitoare, coordonați de D-na înv. Ropotă Daniela și D-na înv. Apostol Cristina, cu ajutorul lecturii și a unor ppt-uri, Patimile, Moartea și Învierea Mântuitorului Hristos. Pr. Apetrei Ionuț

„Trupul-templu al Duhului Sfânt” 5 aprilie 2013 Activitate coordonată de P.C. Pr. Prof. Călinescu Bogdan, profesor de Dogmatică, în cadrul Săptămânii „Să știi mai multe, să fii mai bun”. Elevii participanți au fost provocați să identifice problemele de Bio-etică creștină pe care le întâmpină lumea de astăzi, după care au vizionat filmul „Strigătul mut”.
 
„Gătim sănătos, mâncăm sănătos!” 5 aprilie 2013 Activitate desfășurată în cadrul săptămânii „Să știi mai multe, să fii mai bun, în cantina Seminarului Teologcic „Sf. Ioan Iacob” prof. Ignat Cristina Ionela, prof. Condurache Raluca si prof. Gafitanu Irina- bioogie, în parteneriat cu elevii clasei a -IV-a A de la Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu, Dorohoi prof. inv. primar Vlaescu Valerica.
  
In cursul saptamanii, Seminarul a primit vizita elevilor de la scolile gimnaziale din Hiliseu Horia, Havarna, Smardan si Bucecea.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web