Iluminatul cu LED (Light Emitting Diode) este cea mai profundă schimbare în industria iluminatului de la invenţia luminii electrice însăşi. LED-urile transformă natura iluminatului prin deschiderea de noi posibilităţi privind modul în care este folosită lumina artificială.
LED (Light Emitting Diode) este un dispozitiv optoelectronic capabil să emită lumină atunci când este parcurs de un curent electric. Un corp de iluminat cu LED are un randament foarte ridicat spre deosebire de alte tehnologii, precum lămpile cu halogen sau lămpile cu incandescenţă ale căror randamente sunt foarte scăzute.
Azi, cercetările în domeniul iluminatului au făcut din LED, soluţia viitorului fiind cea mai economică sursă de lumină. LED-ul este utilizat în cele mai variate domenii de la jucării şi până la aviaţie. Odată cu inventarea LED-ului care produce lumină albă, acesta a putut fi introdus în sistemele de iluminat.
Pe lângă avantajele economice, reducerea consumului de energie electrică cu peste 50% şi avantajele ecologice precum reducerea poluării şi a pierderilor în reţea datorate armonicilor, durata de viaţă a sistemelor de iluminat cu LED este de peste 3 ori mai mare decât a actualelor lămpi cu sodiu şi vapori de mercur.
În contextul actual, al crizei economice mondiale, eficientizarea consumurilor energetice a devenit o prioritate şi pentru Liceul Tehnologic „Al. Vlahuţă” Şendriceni. Concret s-au achiziţionat 17 proiectoare cu LED-uri de 20W şi s-au înlocuit 17 becuri cu vapor de mercur de 250W. Deci s-a redus consumul de energie electrică cu 80%, iar investiţia se va amortiza în doar 2 luni.
În concluzie tehnologia LED este cea mai economică şi ecologică soluţie pentru sistemul de iluminat public.