„Va veni o zi în care voi, francezi, ruşi, italieni, germani, voi toate naţiunile continentului, fără să vă pierdeţi calităţile distincte şi glorioasa voastră individualitate, veţi fonda împreună o unitate superioară şi veţi construi fraternitatea europeană.”
Acestea erau cuvintele lui Victor Hugo, în 1849, cuvinte atât de pline de pragmatism din moment ce, la 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe de la acea dată, Robert Schuman, a făcut primul pas pentru a pune bazele a ceea ce astăzi noi numim Uniunea Europeană, desigur, într-un alt context şi cu alte obiective. Dar, ziua de 9 mai a devenit cu adevărat „Ziua Europei” în anul 1985. De atunci, an de an, această zi este sărbătorită ca un simbol al „unităţii în diversitate”. Este o sărbătoare anuală a păcii şi a unităţii în Europa.
Activităţile au debutat cu un simpozion coordonat de profesorii Adăscăliţei Vasile şi Ghebac Ovidiu în care s-a subliniat semnificaţia istorică şi dimensiunea europeană a zilei de 9 mai prin prezentarea unor referate şi a unor momente artistice din creaţiile elevilor.
Concomitent, elevii clasei a IV-a B, coordonaţi de prof. înv. primar Ionescu Daniela, au desfăşurat activitatea „Cetăţenii Europei!” sub forma unei competiţii între elevi, prezentând o ţară membră a UE sub o formă cât mai originală şi rezolvând un test – grilă ce viza cunoştinţe generale privind UE.
Comisia de cooperare europeană din cadrul şcolii a derulat activitatea „Europa suntem noi”, sub coordonarea profesorilor Mirela-Cristina Sandu, Cristina Bordianu, Raluca Condurache, Valerica Vlăescu, Cătălina Antonescu. Activitatea a fost punctată de momente diverse, atractive şi motivante în trezirea interesului asistenţei:
- prezentarea unui Ppt despre Uniunea Europeană – prof. Mirela Sandu – responsabila comisiei. Elevii cl. a VIII a B au venit cu completări;
- concursul „Sunt cetăţean european” – participanţi fiind elevii claselor a VII a A şi B;( îndrumator prof. Sandu Mirela)
- realizarea a câte unui puzzle intitulat Europa de către două grupe formate din câţiva copii de la clasa pregătitoare (înv. Ana Dănilă), ajutaţi de elevi ai cl. a VI a A ( îndrumători – prof. Mirela Sandu şi Condurache Raluca);
- concurs de creaţie literară în limbile română şi franceză pe tema „Viitorul copilului european” – elevi din cl.a V-a A, a VII a A,B şi a VIII a D (îndrumători – prof. Mirela Sandu şi Bordianu Cristina);
- material Ppt despre traditii pascale europene, folclor european – muzica si costume populare; confecţionarea unor steguleţe şi prezentarea unor creaţii proprii pe tema ,,Europa – familia mea” – elevii cl. a V a B, a VI-a A, a VII-a C ( îndrumător prof. Cătălina Antonescu);
- „Succès fou!” - dramatizare în limba franceză – elevii clasei a VII a A (îndrumător prof. Mirela Sandu);
- „We are Europe” momente muzicale prezentate de elevii cl. a IV a A ( îndrumători – prof. Raluca Condurache şi Valerica Vlăescu).
Trecut şi viitor, mândrie şi speranţă, respect şi încredere - sunt repere între care prezentul este trăit, în şcoala noastră, cu emoţie, cu implicare, cu dorinţă de devenire; asigurând o dimensiune europeană întregii activităţi.