Dorohoi News Logo

Clasele se redeschid azi cu noi costuri

la scoala

De la 1 ianuarie, finanţarea pe elev scade în medie cu 25%. Noul sistem de bugetare îi obligă pe directori să alerge după elevi ca să aducă mai mulţi bani la instituţiile de învăţământ, scrie ziare.ro.
   Noutatea primei zile de şcoală din 2011 este că standardele de cost pentru fiecare copil
sau tânăr au scăzut faţă de anul trecut, în medie, cu 25%, ca urmare a reducerilor bugetare din sistem. De exemplu, în 2011, suma alocată de către autorităţi pentru un elev de gimnaziu din mediul urban este de 2.230 de lei pe an, în timp ce anul trecut finanţarea era de 2.857 de lei. „Finanţarea per elev", sistem început din anul 2010, presupune că fiecare şcoală primeşte bani în funcţie de câţi elevi are. Iar numărul de elevi depinde de multe ori de renumele de care se bucură şcoala, în funcţie de rezultatele sale. Cu alte cuvinte, şcolile bune, performante, căutate de părinţi, sunt avantajate.
   Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Tudorel Urian, spune că „reducerile au o explicaţie clară: un calcul profesionist pe baza scăderii salariilor, reducerii posturilor, dar şi lipsei celui de-al treisprezecelea salariu. Din calculele noastre rezultă însă că salariile vor fi acoperite în întregime, de‑a lungul anului. Calculul ministerului a fost făcut în consonanţă cu recomandările Băncii Mondiale". (DorohoiNews.ro)
 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web