Dorohoi News Logo

Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi „Sărbători creştine la români: Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena”

Seminarului Teologic Sf. Ioan Iacob Dorohoi

Anul 2013 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, la împlinirea a 1.700 de ani de la Edictul de libertate religioasă de la Milano (313). Pentru că pe  21 mai Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi a fost gazda unei activităţi în parteneriat cu Liceul Tehnologic Special „Ion Pillat” Dorohoi.La aceasta au participat elevi din ambele instituţii de învăţământ dorohoian, activitate derulată în paraclisul Seminarului în care se desfășoară programul liturgic zilnic.
    
Educaţia religioasă trebuie desfăşurată nu numai în cadrul orelor de religie, ci noi toţi trebuie să contribuim la educarea, cultivarea conştiinţei binelui şi răului, să îi ajutăm pe elevii noştri să distingă fapta bună de fapta rea şi astfel copilul să devină conştient că are de respectat nişte norme morale şi îndatoriri faţă de semenii săi. 
   
Întâlnirea a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat elevilor de la LTS „Ion Pillat” de către Pr. Prof. Ionuţ Crețu și Pr. Prof. Teodor Cătălin Budacă urmat de oficierea unei slujbe religioase la care au participat atât elevii seminarişti, cât şi elevii invitaţi. După slujbă, elevii au vizitat Seminarul, dăruindu-li-se fiecăruia câte o iconiţă şi un calendar.
    
Elevii Liceului Tehnologic Special „Ion Pillat”, coordonaţi de prof. Laurențiu Apetria, maistru inst. Constantin Diaconescu, pedagog şcolar Dan Bostan şi Niculina Bucataru au participat la o lecţie de religie „în direct”, participând la o slujbă religioasă dar şi la o lecţie de istorie creştină prezentată de una dintre elevele Seminarului Teologic. 
  
Obiectivele acestei activităţi au fost cunoaşterea învăţăturilor Bisericii  şi formarea virtuţilor creştine, cunoaşterea sărbătorilor creştine de peste an, formarea conduitei şi conştiinţei elevilor în spiritul respectului faţă de un mod de viaţă sănătos, creştin.
 
Iubirea de aproapele, ajutorul reciproc, milostenia, bunătatea, blândeţea, recunoştinţa, cinstea, dreptatea sunt însuşiri pe care elevul le dobândeşte în colectivitate, de aceea noi, cadrele didactice suntem datoare să le cultivăm pentru o lume mai bună.
  
Implicarea elevilor în derularea unui amplu proiect pe teme religioase din care face parte și această activitate va conduce la conştientizarea faptului că sărbătorile şi  tradiţiile trebuie păstrate şi transmise mai departe.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web