Începând din septembrie 2011, Liceul Regina Maria Dorohoi este partener într-un Proiect şcolar Comenius Multilateral 11-PM-866-BT-BG în cadrul Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii (LLP 2007-2013), finanţat de Comisia Europeană.
Sub numele „Les traditions populaires – une entrée interculturelle”, proiectul reuneşte 5 şcoli europene din Franţa, Italia, Bulgaria, Grecia şi România. Tema proiectului o constituie obiceiurile şi tradiţiile populare, un mijloc eficient de a promova specificul naţional prin ceea ce are mai frumos şi mai sfânt: cultură, tradiţie, obiceiuri, istorie, religie.
În perioada 13-19 mai 2013, Liceul „Regina Maria” a participat la Reuniunea de Proiect ce s-a desfăşurat în Franța, Chambéry, la Liceul Profesional Agricol Cognin. Au fost prezentate şcoala si oraşul Chambery, din regiunea Rhone-Alpes din perspectiva istoriei, a religiei si a tradiţiilor prin Muzeul Etnografic si Muzeul Savoisien. Partenerii din liceul francez au organizat o conferinţă pe tema „Alimentelor în pictură”, urmărind atât din punct de vedere cronologic cât şi tematic prezenta alimentelor de-a lungul timpului în zona artei. Activitatea este strâns legată de tema proiectului, ce a urmărit realizarea de corespondenţe între cele cinci ţări partenere în domeniul tradiţiilor, al obiceiurilor, al mitologiei, al picturii si al artei culinare.
Întrucât întrunirea reprezintă ultima reuniune de proiect din cadrul prezentului proiect european, s-a realizat in două zile consecutive evaluarea parteneriatului şi a proiectului, urmărind gradul de realizare a activităţilor propuse, nivelul de implicare a elevilor, rezultatele obţinute şi nivelul de satisfacţie în urma colaborării. Dincolo de deschiderea culturală pe care le-o oferă o astfel de mobilitate, elevii au realizat ca limbile străine reprezintă liantul unor prietenii ce depăşesc barierele înguste ale tarii.
Prezentul raport reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia Europeana nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine. (Cristina Ciobanu Ilucă – coordonator proiect)