Ministrul Educaţiei Remus Pricopie a anunţat, marţi, că la nivelul ministerului se analizată ideea de a coborî vârsta la care va fi introdusă a doua limbă străină, de la clasa a V-a la clasa a III-a. Mai mult, oficialii din Educaţie vor ca învăţământul obligatoriu de la vârsta de cinci ani să intre în vigoare în cel mult doi ani de zile.
„Este doar o idee analizată la nivelul ministerului, nu este o propunere înaintată Guvernului şi nici nu intenţionăm să o înaintăm acum, dar estimarea noastră este că în cel târziu doi ani de zile va trebui să coborâm vârsta la care copilul să fie integrat obligatoriu într-un învăţământ formal, respectiv să existe obligativitatea de a parcurge cel puţin grupa mare la grădiniţă. Sunt state în UE care încep învăţământul obligatoriu la patru ani şi sunt state care au învăţământul obligatoriu la trei ani. De ce contează acest lucru? Pentru că, cu cât îl antrenezi mai bine pe copil, îl pregăteşti, de fapt, pentru viaţa şcolară", a explicat Remus Pricopie, potrivit Mediafax.
Demnitarul a mai spus, cu acelaşi prilej, că o astfel de măsură nu necesită pregătiri speciale în infrastructură, pentru că 98% dintre copii merg deja la grădiniţă la vârsta de cinci ani.
„Acolo unde ai 98%, poţi să mai aduci doi la sută. Este vorba de un semnal foarte puternic pe care trebuie să îl dăm societăţii - să-şi ducă copiii la şcoală. (...) Dacă suntem părinţi responsabili, încet-încet le formezi anumite deprinderi şi îi pregăteşti pentru şcoală", a mai arătat ministrul Educaţiei.
Remus Pricopie a mai spus că, potrivit studiilor, o limbă străină se învaţă mult mai uşor pe grupa de vârstă trei-opt ani, decât de la opt ani în sus, şi din acest motiv a fost coborâtă vârsta la care se introduce prima limba străină ca limbă obligatorie şi se urmăreşte coborârea vârstei şi pentru introducerea celei de-a doua limbi străine.
„Vom coborî, în unul sau doi ani, vârsta la care începe a doua limbă străină, adică de la clasa a V-a la clasa a III-a, astfel încât, şi pe această componentă, să pregătim copiii noştri pentru ceea ce au de făcut în următoarele decenii", a declarat Pricopie. Sursa: rtv.net