Profesoara de limba şi literatura română, Florina Rogalski, a vorbit în exclusivitate la REALITATEA TV în cadrul emisiunii moderate de Amedeo Ene despre greşelile grave pe care le fac elevii atât la examenul de evaluarea națională, cât şi la cel de BACALAUREAT. „Suntem uluiţi! După patru ani de gimnaziu, elevii nu ştiu care e predicatul!", a mărturisit profesoara.
Profesoara română Florina Rogalski şi-a manifestat nemulţumirea faţă de textul ales la proba scrisă de limba română din cadrul examenului de evaluarea națională. „Subiectul de la literatură, „Din durerile lumii" de Alexandru Vlahuţă nu este cunoscut de elevi. Fragmentul nu-i dă posibilitatea elevului să înţeleagă destinul copilului", a spus profesoara care a menţionat că, în ciuda acestui lucru, elevii trebuiau să caracterizeze pe scurt personajul.
Cât despre problemele de gramatică, Florina Rogalski a declarat că acestea sunt foarte grave. „Suntem uluiţi că elevii după ce studiază opt ani gramatică nu pot identifica predicatul. Ce fel de gramatică ştiu aceşti copii?", s-a întrebat profesoara de română. „Ei mergând pe stradă. După patru ani de gimnaziu, elevii nu ştiu care e predicatul. În liceu nu mai fac gramatică", a mai spus profesoara.
Profesoara a declarat la evaluarea națională că problemele apar şi din cauza sistemului de educaţie din România. „Este şi o chestiune de programă de gramatică, care este structurată într-un mod eronat. Elevii nu repetă, nu exersează. Fac nişte greşeli foarte grave. Este foarte grav că ei nu stăpânesc ortografia şi punctuaţia. Cum vă explicaţi că la liceu li se cere să evidenţieze tema şi viziunea unui autor, iar ei au scris vizuina. Se întâmplă în fiecare an", a declarat Florina Rogalski.
„Au un lexic minimal, se exprimă eliptic, scriu eliptic din cauza acestor mesaje de pe Internet. Nu folosesc diacritice. Dar este şi o vină foarte mare a familiilor, pentru că, totuşi, exerciţiul de a vorbi corect se exersează şi în familie", a mai spus profesoara.
Aceasta s-a arătat profund dezamagită de subiectele de la proba orală la limba română din cadrul examenului de evaluarea națională. „Niciun subiect nu este de literatură, din cele 150", a mai spus Rogalski. Sursa: realitatea.net