Aşa se numeşte activitatea desfăşurată la Grupul Şcolar «Alexandru Vlahuţă» Şendriceni cu elevi de clasele I-VIII, vineri 21 ianuarie 2011, ca urmare a implementării Proiectului «Reţele comunitare pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar în comunităţi afectate de inundaţii».
Ca urmare a inundaţiilor din vara anului 2010, localitatea Şendriceni a fost selectată împreună cu alte 7 comunităţi (încă 3 din judeţul Botoşani: Pomârla, Ibăneşti, Băluşeni şi 4 din judeţul Suceava: Grăniceşti, Dărmăneşti, Pătrăuţi, Dolheşti) pentru a participa la acest proiect. Obiectivele proiectului sunt de a identifica în comunităţile afectate de inundaţii copii cu şoc post traumatic şi deasemenea expuşi riscului de abandon şcolar şi de a-i sprijini pe ei şi familiile lor în demersul lor de a continua şcoala.
Proiectul este finanţat de UNICEF şi implementat de Centrul de Resurse şi Informare pentru Profesiuni Sociale Bucureşti (CRIPS), iar parteneri în proiect mai sunt direcţiile DGASCP Botoşani şi Suceava.
Activitatea intitulată «De ce să vin la şcoală» a constat într-o dezbatere pe această temă. Mai mulţi elevi de clasele V-VIII au avut curajul să aştearnă pe hârtie părerile lor despre acest subiect compunând eseuri sau desenând. Au participat 115 elevi şi cadrele didactice de la Structura Şcoala nr. 1 Şendriceni a Grupului Şcolar «Alexandru Vlahuţă» Şendriceni, domnul Director Lungu Sergiu şi doamna Mihai Felicia, Şef serviciu DGASPC Botoşani, iar grupul ţintă a fost constituit din cei 65 de copii identificaţi ca fiind cu risc de abandon şcolar, riscul se datorează mai multor cauze, nu doar inundaţiilor.
De implementarea proiectului la nivelul şcolii se ocupă profesorii Dohotariu Nicoleta şi Ciocan Toader care au participat la un curs de iniţiere în identificarea copiilor cu şoc post traumatic în perioada 7-10 noiembrie 2010 la Sinaia.
Produsul final al activităţii de vineri va fi o broşură în care vom aduna cele mai sugestive eseuri şi desene ale copiilor şi care va fi postată pe site-ul şcolii (www.gsvlahuta.ro)
Toţi copiii participanţi au primit premii cu finanţare UNICEF în valoare totală de 1000 lei.
În cadrul aceluiaşi proiect vor mai fi 2 zile de instruire teoretică la care se urmăreşte şi antrenarea comunităţii locale, după care şcoala în colaborare cu comunitatea va mai desfăşura o activitate practică şi vor alcătui împreună un Plan de măsuri pentru evitarea abandonului şcolar.
Profesor, Nicoleta Dohotariu. (DorohoiNews.ro)
Autor: DorohoiNews.ro