Dorohoi News Logo

Grădiniţa „Albă ca zăpada” din Dorohoi a găzduit etapa finală a unui proiect educaţional singular – VIDEO/FOTO

Gradinita Alba ca Zapada Dorohoi_01

Grădiniţa „Albă ca zăpada” din Dorohoi a fost vineri, 12 iulie 2013, gazda reuniunii finale din cadrul proiectului social „Grădiniţa de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă”, care a mai inclus Concursul judeţean „Siguranţa înseamnă viaţa” si un Simpozion judeţean, întreaga paletă de activităţi derulându-se în perioada 1 februarie – 15 iulie 2013.

Coordonatorii proiectului, unic la nivel naţional, au fost Grădiniţa cu Program Prelungit „Albă ca zăpada”, structură a Şcolii Gimnaziale „Dimitrie Romanescu” Dorohoi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria municipiului, Grădiniţa cu Program Prelungit „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Clubul Copiilor şi Elevilor, Casa municipală de Cultură, Biblioteca municipală, Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob”, SC UNIRII SRL din Dorohoi şi Palatul Copiilor şi Elevilor din Botoşani.

Aşa cum am aflat de la organizatori, activităţile proiectului (proiect care a antrenat, spre exemplu, pe parcursul desfăşurării Concursului judeţean din perioada mai-iunie a.c., 32 de unităţi de învăţământ din judeţele Botoşani, Dolj, Gorj, Caraş-Severin, Covasna, Tulcea şi Municipiul Bucureşti sau în cadrul Simpozionului, cu aceeaşi tematică, 23 de cadre didactice din unităţi şcolare din diferite judeţe ale ţării) au vizat formarea unui comportament preventiv în rândul preşcolarilor, implicarea elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi practice de educaţie în domeniul incendiilor şi a limitării consecinţelor acestora, valorificarea experienţelor din acest domeniu, dezvoltarea relaţiilor de parteneriat între unităţile şcolare şi cadrele didactice implicate.

Activităţile din etapa finală a proiectului şi a „Grădiniţei de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă”, au constat în concursul de evaluare „Micul pompier”, ce a cuprins dezlegarea de ghicitori şi rezolvarea de chestionare (coord. educ. Dorica Lungu şi Doina Corlateanu), vizionarea scenetei „Mic si mare” (coord. prof. Maria Enache, Cristina Chiţan si Ştefănica Şchiopu), interpretată de micii actori pompieri, participanţi la Grădiniţa de vară şi un exerciţiu de evacuare, simulând o situaţie, în care s-a produs un incendiu.

Echipa de proiect (formata din prof. Cristina Chiţan, prof. Elena Lupu, prof. Anca Brînzei, prof. Dorica Lungu, prof. Doina Corlateanu), a organizat, la momentul de evaluare finală a proiectului o adevărată activitate demonstrativă şi o lecţie aplicativă interactivă şi interdisciplinară punând accentul pe joc, şi valorificând creativitatea şi originalitatea, în exprimare a preşcolarilor.

După cum au precizat organizatorii, proiectul este unic prin temă, la nivel naţional, bucurându-se de o agendă diversă şi având un impact deosebit în oferta educaţională, pentru perioada verii: „Coordonatorii acestui proiect, au fost prof. Paula Gavriluţă – inspector de specialitate, ISJ Botoşani; prof. Daniela Şlincu – directorul Şcolii Gimnaziale „Dimitrie Romanescu” Dorohoi; prof. Maria Enache – responsabil, structură şcolară; prof. Anişoara Doiniţa Dupu - director; locotenent-colonel Radu Ţipişcă – reprezentantul ISU Botoşani. Atât prin concursul de artă plastică, cât şi prin activităţile derulate în cadrul Grădiniţei de vară, copiii s-au manifestat prin diverse forme de exprimare, fie artistică, fie comunicativă, demonstrând că iniţiativa noastră s-a bucurat de o bună percepţie, incluzând aici şi calitatea materialelor didactice, care au fost incluse în cadrul primei ediţii a unui simpozion, unic şi reprezentativ prin temă. Aducem mulţumiri, cu această ocazie, cadrelor didactice implicate, partenerilor şi coordonatorilor cât şi personalului nedidactic şi auxiliar. Apreciem contribuţia deosebită pe care au demonstrat-o cadrele didactice, elevii şi preşcolarii de la Grădiniţa „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Grădiniţele nr. 4 şi 6, Şcoala „Al. I. Cuza” şi „Mihail Kogălniceanu” - clasele pregătitoare, din Dorohoi.” a remarcat pentru Dorohoi News, prof. Maria Enache, responsabil de structură şcolară.

„Educarea, formarea şi pregătirea copiilor şi a cadrelor didactice sub aspectul preventiv, în situaţiile de urgenţă, constituie o prioritate, în parteneriatele cu unităţile şcolare. Doresc, ca acest proiect, să capete un caracter naţional, aşteptând, în acest sens, o reacţie pozitivă din partea Ministerului Educaţiei Naţionale. La nivelul judeţului Botoşani, activează 250 de cercuri şcolare aplicative, pe acest profil, iar concursul „Micul pompier”, aflat la a VI-a ediţie, câştigă notorietate. În aceeaşi ordine de idei, aduc în atenţie şi concursul destinat copiilor cu CES, incluzând aici, în cadrul grupului ţintă şi atragerea persoanelor adulte, a celor neîncadrate, în scopul lărgirii accesului la informaţie. Campaniile pe care le-am iniţiat, având, în obiectiv, instruirea privind protecţia gospodăriilor, folosirea instalaţiilor, controalele şi colaborările cu administraţiile comunelor, pe tema educării în spiritul prevenirii incendiilor, s-au soldat cu activităţi complexe, în spiritul prevenirii şi luării măsurilor corespunzătoare, formării unei atitudini responsabile în acest domeniu.”, a concluzionat pentru Dorohoi News, locotenent-colonel Radu Ţipişcă.



 

DorohoiNews.ro



Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web