Dorohoi News Logo

Curs de formare la nivel european pentru profesorii din aria curriculară „Matematică şi ştiinţe”

Curs_01

În cadrul Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii se desfăşoară cursuri de formare pentru personalul didactic din diverse ţări europene, ca urmare a unor granturi primite de participanţi prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

În perioada 18-23 august 2013, profesorul de matematică Valerian Vlăescu de la Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi a participat, alături de alţi 11 profesori, din Anglia, Franţa, Italia, Portugalia, Turcia, Estonia şi România la un curs de formare susţinut de Doc. Dr. Damjan Kobal (University of Ljubljana, Slovenia: coordonator), Mag. Tine Golez (Diocesan Classical Gymnasium St. Stanislav′s Institution, Ljubljana, Slovenia) şi Dr. Simon Zell (University of Education Schwäbisch Gmünd, Germany). Grantul alocat pentru acest curs a fost de 1800€.

Stagiul de formare a constat în 22 ore de curs şi 18 ore de ateliere de lucru, având ca temă ,,Noi căi de predare a matematicii şi fizicii - o abordare practică şi cross-curriculară”.   

Obiectivele cursului au fost:
- să familiarizeze participanţii cu exemple de bună practică în matematică şi ştiinţe;
- să furnizeze o varietate de idei de predare şi materiale practice la clasă;
- să promoveze ideea de practică reflectivă şi cercetare printre profesori şi să faciliteze schimbul de bună practică şi expertiză la nivel european;
- să demonstreze practic importanţa folosirii TIC în predare;
- să îmbunătăţească relaţiile dintre profesorii din diverse ţări europene.

Organizatoarea acestui curs, Facultatea de Matematică şi Fizică de la Universitatea din Ljubljana a propus acest curs deoarece, la nivel european, multe rapoarte menţionează un declin considerabil în ceea ce priveşte interesul şi recrutarea tinerilor pentru studiul ştiinţelor exacte, precum şi o eficienţă scăzută a metodelor de predare a acestor  discipline.

Cu privire la activităţile viitoare, ca urmare a participării la stagiul de formare, prof. Valerian Vlăescu ne-a declarat: „Activităţile cross-curriculare reprezintă punctul forte ca sugestie de îmbunătăţire a procesului de predare a disciplinelor din aria curriculară matematică şi ştiinţe. Am descoperit, împreună cu ceilalţi participanţi, că există încă oportunităţi care nu sunt folosite în predare. Chiar dacă în unele ţări s-au făcut paşi semnificativi în acest sens, nu există încă o strategie la nivel european care să vizeze abordare cross-curriculară a unor teme şi experienţe care, în mod evident, au puncte comune. Abordarea în echipă a acestor teme de către profesorii de diverse specialităţi poate creşte cu siguranţă nivelul de înţelegere al elevilor şi atractivitatea acestora.”

Din acest motiv, participarea profesorilor la astfel de cursuri este nu numai o oportunitate, ci şi o cale a împlinirii profesionale, în interesul elevilor.

Notă (conform Contractului de Finanţare):
Informaţiile oferite reprezintă responsabilitatea exclusivă a participantului. Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care acestea vor fi folosite.

 

DorohoiNews.ro



Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web