Pe perioada verii, Dorohoi News își propune să ofere o serie de interviuri cu directorii școlilor și liceelor din oraș. Ne-am dorit să vedem cum a fost anul școlar care tocmai s-a încheiat, ce și-au propus pentru următorul an și ce activități va desfășura fiecare școală pe perioada vacanței.
Dorohoi News: Ce v-ați propus să realizați de când ați venit la conducerea școlii?
Marius Ionescu: Dacă ar fi să rezum într-un cuvânt, obiectivul meu principal este modernizarea şcolii sub toate aspectele posibile: baza materială, atitudini, mentalităţi, metode şi strategii de lucru, transparenţa şi deschiderea comunicării în interiorul şi afara unităţii, îmbunătăţirea relațiilor cu familiile și comunitatea locală. Dar acest proces este de durată şi trebuie făcut cu atentă cumpănire pentru a obţine rezultatele dorite. O şcoală nu trebuie să lase impresia că e tributară unor alte epoci, dimpotrivă cred că trebui să fie ancorată în realitatea contemporană, chiar să fie cu un pas înainte. Şcoala pe care o conduc are de mult un statut de prestigiu şi este performantă în unele domenii fără însă a acoperi întru totul oportunităţile apărute din evoluţia şi dezvoltarea actuală. Planul general strategic pe care l-am propus şcolii are între principalele obiective şi iniţierea unei schimbări care ţine mai degrabă de un nou mod de abordare a activităţii educative decât de a revizui radical direcţia de dezvoltare.
Dorohoi News: Ce ați reușit din ceea ce v-ați propus?
Marius Ionescu: Am reuşit să continuăm tradițiile bune ale școlii, să menținem și să îmbunătățim rezultatele copiilor la examene, concursuri și olimpiade, în activitățile artistice și să oferim o educație adecvată axată pe niște baze solide, care vin dintr-o experiență bună a unui colectiv didactic foarte valoros. Am reuşit de asemenea să diversificăm evantaiul de servicii educaţionale oferite elevilor, familiilor şi comunităţii locale, să facem din şcoală un loc în care toată lumea să îşi atingă potenţialul în funcţie de posibilităţile personale. Întărirea colectivului didactic şi de specialitate a fost realizată prin încadrarea cu noi cadre didactice de prestigiu şi foarte bună pregătire profesională, în locul celor ieşiţi la pensie sau plecaţi prin transfer, precum şi prin angajarea unui informatician. Unele dintre aceste obiective sunt de termen lung şi nu se pot finaliza într-un an de zile, dar mă simt mândru să vă pot spune că traseul şcolii este unul ascendent iar implementarea strategiei adoptate începe să prindă contur. Am reuşit de asemenea să reabilităm holul de la parter și intrarea din școală, să reparăm acoperișul de la vestiarele sălii de sport, să achiziționăm diverse tipuri de aparatură electronică de calitate pentru un act didactic mult mai eficient, în concordanță cu timpurile pe care le trăim.
Dorohoi News: Cum ați finalizat anul școlar?
Marius Ionescu: Rezultatele celor 83 de elevi ai noştri, la Evaluarea Națională din acest an sunt excepţionale, şcoala clasându-se pe locul al treilea pe județ după două licee din Botoșani, fiind prima între şcolile gimnaziale cu zece note de 10 şi o medie de zece. Avem, fără nicio falsă modestie, rezultate foarte bune, la multe olimpiade şi concursuri şcolare de nivel judeţean şi naţional, în competiţii artistice şi vocaţionale. Din acest punct de vedere, a fost un an de excepție al școlii noastre, cu acest prilej felicit elevii, cadrele didactice şi părinţii pentru implicare şi rezultate. O reuşită este şi reluarea apariției revistei școlii, Octogon, care avea întreruptă activitatea de doi ani și care a fost premiată la nivel național. În anul acesta s-au desfăşurat primele activităţi educative extraşcolare cu implicarea directă a Consiliului elevilor în organizarea şi susţinerea acestora.
Dorohoi News: În ce stadiu se află curățenia?
Marius Ionescu: Timpul ne îndeamnă să finalizăm activitatea de igienizare în săptămâna care urmează. Am reușit să văruim, să reparăm holurile şi clasele, să mai parchetăm o parte din clase şi cancelaria, să pregătim mobilierul școlar al claselor şi laboratoarelor. Principalele resurse financiare au mers către repararea acoperișului de la vestiarele sălii de sport, era o problemă foarte gravă mult prea amânată. Mulțumim Primăriei oraşului pentru tot sprijinul acordat, este un punct important pe care l-am realizat.
Dorohoi News: Ce posturi titularizabile ați avut?
Marius Ionescu: Postul de limba română din acest an, s-a ocupat prin transfer, conform graficului mișcării personalului didactic. Posturi întregi nu mai avem, ele au fost ocupate pe parcurs. Menținerea și îmbunătățirea rezultatelor este o chestiune prioritară şi trebuie să o facem în paralel cu schimbarea de ştafetă a cadrelor didactice. Anul trecut şi anul acesta s-au titularizat şase profesori remarcabili care au preluat lucrurile din mers şi au reuşit să asigure o activitate şcolară la standarde foarte ridicate.
Dorohoi News: Ce vă propuneți pentru anul următor?
Marius Ionescu: Este greu să excelezi, dar şi mai greu e să te menţii în frunte. Asta înseamnă că să îți doreşti și să te lupți continuu pentru asta prin asigurarea nivelului calitativ al activităţilor zilnice care să ofere astfel un spor de valoare şcolii. În primul rând ne propunem să menținem şi chiar să îmbunătățim rezultatele școlii și ale copiilor noștri, să le diversificăm pentru a acoperi cât mai multe domenii. Lucrăm în continuare la îmbunătățirea relațiilor cu familiile, cu comunitatea şi administraţia locală și sperăm să fim implicați tot mai mult în activitățile din comunitate. E o problemă urgentă refacerea terenului de sport al școlii care este impracticabil de câțiva ani și sperăm cu ajutorul administraţiei locale, în special al Primăriei să îl reabilităm într-un timp cât mai scurt pentru a nu desfășura toate orele de sport doar în sală. (Mădălina O.)
Autor: DorohoiNews.ro