Cartea prof. dr. Cristian-Dan Oprişan, sugestiv intitulată „O cronologie a fizicii”, apărută în luna august 2013, la Editura AGATA din Botoşani, constituie o veritabilă şi provocatoare incursiune în meandrele istoriei marilor descoperiri, care au marcat evoluţia fizicii de-a lungul timpului.
Cadrul didactic dorohoian se apleacă cu nedisimulată pasiune, de fin observator, de cercetător obiectiv, asupra materialului ştiinţific investigat, prezentând faptul cronologic, în mod rezumativ, desprins, de multe ori, din limbajul specific şi orientându-l spre frontiera interdisciplinarităţii.
Din prefaţa cărţii, semnată de autor, am remarcat următorul fragment: „Lucrarea este structurata pe şapte capitole şi cuprinde (...) evenimente distincte, prin prezentarea cărora s-a urmărit nu doar evoluţia efectivă a fizicii, ci şi trecerea în revistă a unora dintre cele mai importante lucrări publicate în domeniu. Sunt enumeraţi laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică, ai Premiului Wolf pentru Fizică, precum şi unii laureaţi ai Premiului Nobel pentru Chimie, atunci când acordarea acestei distincţii a recompensat cercetări de importanţă majoră în conexiune cu ştiinţa care reprezintă obiectul acestei cărţi. Rezultatele fizicienilor romani sunt amintite în lucrare, alături de o serie de reuniuni importante în domeniu. Lucrarea a fost realizată prin studierea a peste 40 de referinţe bibliografice.”
O galerie întreagă de învăţaţi, filozofi, matematicieni, cercetători cu diverse preocupări, dar mai ales de fizicieni, din generaţii şi din lumi diferite (“de la începuturi”- până în secolul nostru, cu peste 1800 de evenimente), intră sub spotul de lumină al rememorării. Thales din Milet, Aristotel, Arhimede, Lucreţiu, Claudius Ptolemeu, Leonardo da Vinci, Nicolaus Copernicus, Galileo Galilei, Giordano Bruno, Johannes Kepler, Rene Descartes, Blaise Pascal, Isaac Newton, alte şi alte nume de savanţi, inclusiv fizicieni romani, capătă, prin evocarea descoperirii în fizică, concreteţea uimitoare a inventicii.
Folosind rigurozitatea ştiinţifică, lucrarea confirmă aserţiunea potrivit căreia “omul este stilul”, autorul reuşind să se detaşeze de informaţia inutilă, dând întâietate logicii cronologice a faptelor care au revoluţionat această ştiinţă. Prof. dr. Cristian-Dan Oprişan urmăreşte şi finalizează şi utilitatea didactică, prin oferirea originalului şi a esenţialului, dând lucrării caracterul de “ghid”, într-o perioadă în care autorii autentici de manuale şi auxiliare sunt tot mai puţini.
Prin complexa problematică abordată, prin noutatea evidentă din paleta lucrărilor de specialitate, cartea reprezintă şi un valoros demers de metodă, în organizarea materialului informaţional, facilitând, totodată, prin accesibilitate, ca rezultat al competenţei pedagogice a redactării, învăţarea de profunzime a unei discipline reale, cu extensii şi în orizontul culturii generale. Nu în ultimul rând, remarcăm amploarea bibliografiei şi ţinuta grafică a lucrării în ton cu conţinutul. (Cornelius Drescanu)
Autor: DorohoiNews.ro