Începutul de an şcolar este un motiv de reflecţie pentru ceea ce înseamnă şcoala, care reprezintă o bucurie și o provocare pentru fiecare dintre noi în ceea ce privește competiția și munca, cunoașterea și disciplina, încrederea și speranța.
Ştim cu toţii că educaţia primită la şcoală este cheia formării personalităţilor de mâine, este esenţială în formarea caracterelor puternice, este esenţială pentru a îi învăţa pe copii să lucreze în echipă. Buna educaţie înseamnă un efort şi o datorie pe care ne-am asumat-o cu toţii - politicieni, autorităţi locale, cadre didactice şi părinţi.
Este important ca şcoala să se adapteze la nevoile societăţii, la nevoile economiei, să nu producă absolvenţi cu diplomă pe bandă rulantă, ci oameni care să îşi poată găsi uşor un loc de muncă în economia de astăzi.
Vreau ca şcoala să dea şanse egale fiecărui copil, indiferent din ce localitate sau mediu mai mult sau mai puțin privilegiat provine, pentru că şcoala înseamnă şansa unei cariere de succes în viitor.
Trebuie să ne gândim cu toată atenţia şi la cei care formează copiii, la oamenii maturi de mâine, şi mă refer aici la dascăli. Avem nevoie de dascăli care să educe copiii, care să le insufle curajul de a spune şi de a recunoaşte adevărul, de a gândi liber şi de a preţui cinstea şi, nu în ultimul rând, îi învaţă pe copii elementarul bun simţ.
De aceea, cred cu tărie că elevii au nevoie de mentori adevăraţi, care sunt în primul rând învăţătorii, apoi profesorii, şi nu de aşa-zişii idoli creaţi de ecranul televizorului.
Dragi părinți, vă adresez rugămintea să fiți alături de şcoală. Numai împreună cu profesorii puteţi face din copiii dumneavoastră oameni performanţi în viaţă.
Dragi copii, trebuie să știți că indiferent cât de mult vă sprijină părinții voștri, locul vostru în societate va depinde de ceea ce veți ști să faceți, de cunoștințele pe care le-ați acumulat în timpul școlii, de abilitățile pe care le-ați dezvoltat. De aceea vă adresez provocarea competiției, a muncii, a disciplinei și a studiului cu seriozitate.
Înțelepciunea se poate dobândi și prin educatie, pe care scoala trebuie să o acorde. De aceea, doamnelor și domnilor profesori, să nu uităm că rostul școlii, în primul rând, este acela de a educa si apoi de a învăța carte.
Vă doresc un an școlar plin de reușite, un an care să aducă un plus de liniște, un plus de performanță în sistemul de educație la construcția căruia contribuim fiecare în egală măsură.
Mult succes tuturor!
Cu prietenie,
Senator Doina Federovici