A treia ediţie a taberei de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă, organizată în Centrul de agrement „Codrii de Aramă” Agafton, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani (I.S.U.), Instituţia Prefectului Judeţul Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani (IŞJ), Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), Societatea Naţională de „Cruce Roşie” – Filiala Botoşani şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Botoşani (DJST), s-a încheiat, în data de 6 septembrie 2013 cu o mare victorie pentru un grup de 7 elevi dorohoieni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu”.
Timp de o săptămână, cei 50 de elevi, au învaţat cum să-şi protejeze propria viaţă, dar şi cum să-şi ajute semenii, fiind grupați sub forma acinci echipaje (roşu, roz, galben, albastru şi mov). Aceştia s-au înfruntat în şase probe din concursurile „Prietenii Pompierilor, „Cu viaţa mea apăr viaţa” şi jocurile interactive cu specific în domeniul situaţiilor de urgenţă.
După o luptă extrem de strânsă, „echipajul roz”, format din elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, (7 elevi - Adochiței Daria, Barbacariu Alexandra, Băncescu Mădălina, Mîndrescu Cezara, Neaună Bogdana, Pânzariu Onisim, Tomescu Sebastian) Şcoala Gimnazială Corlăteni, Şcoala Gimnazială Dumeni, comuna George Enescu şi Şcoala Gimnazială Văculeşti, (câte un elev) a fost declarat câştigătorul ediţiei.
La festivitatea de premiere au participat: Costică Macaleţi, prefectul judeţului; Florin Ţurcanu, preşedintele Consliului Judeţean Botoşani; Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani; Mihaela Huncă, inspectorul general al IŞJ Botoşani; dr. Liliana Mateciuc, directorul SJA Botoşani; Eduard Măciucă, directorul Filialei Botoşani a Societăţii Naţionale de „Cruce Roşie”, precum şi colonelul Radu Anton, inspectorul şef al I.S.U. Botoşani.
Partenerii proiectului educaţional Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă “Prezent şi Viitor în Siguranţă”, care s-a încheiat cu tabăra de vară, invitaţii, profesorii şi părinţii şi-au exprimat intenţia de a organiza astfel de activităţi care, prin mijloace mai puţin convenţionale, valorifică potenţialul educaţiei nonformale în scopul nobil de a-i învăţa pe copii, modalităţile de protejare a celui mai valoros bun: viaţa.
În tabără, elevii şi-au dezvoltat priceperile şi deprinderile în a reacţiona la situaţii de urgenţă, dar s-au şi relaxat. Organizatorii le-au oferit mai multe surprize: excursii la mănăstirile din judeţ, concerte de muzică populară susţinute de Ansamblul „Mugurelul” de la Clubul Copiilor şi Elevilor Dorohoi, jocuri interactive pentru dezvoltarea spiritului de echipă, karaoke, concurs de Miss şi foc de tabără.
Cerîndu-i-se să împărtăşească câteva idei despre activitatea din tabără, eleva Cezara Mîndrescu ne-a declarat: „Am avut şansa de a fi aleasă comandantul echipajului de pompieri „Roz”, echipaj format din elevi din Dorohoi, Văculeşti, Dumeni şi Corlăteni. În ciuda tuturor „obstacolelor” de care ne-am lovit în decursul acestor zile, echipajul nostru a reuşit să fie la înălţime, aducînd acasă un merituos premiu I. A fost o experienţă plăcută pe care aş dori să o repet în fiecare an!” (Prof. Ghebac Mihai-Ovidiu)