Dorohoi News Logo

Alegeri în Consiliile Şcolare ale Elevilor din unitățile de învățământ din țară

consiliul_elevilor

Elevii care doresc să devină lideri, să reprezinte interesele colegilor lor și să facă voluntariat în cea mai reprezentativă structură asociativă a elevilor din România, Consiliul Elevilor, au ocazia să candideze în perioada 23 septembrie - 14 octombrie la funcţiile vacante de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar executiv din cadrul Consiliilor Şcolare ale Elevilor.
           
În fiecare an, Consiliul Național al Elevilor dă startul alegerilor în Consiliile Şcolar ale Elevilor din unitățile de învățământ din țară, iar în acest an  data  de deschidere a perioadei de candidatură este  23 septembrie 2013. Alegerile în Consiliul Şcolar al Elevilor reprezintă, în primul rând, posibilitatea elevilor de a se implica activ într-un proces electoral şi a învăţa ce înseamnă puterea votului democratic. De asemenea, Consiliul Elevilor este o şcoală a democraţiei care promovează valorile europene, acțiunile de voluntariat și investește în educația non-formală a tinerilor.
           
Astfel, până în data de 14 octombrie 2013, orice elev care nu se află într-un an terminal la liceu îşi poate depune candidatura online pentru o funcţie în cadrul Consiliului Şcolar al Elevilor pe platforma wedu.ro. Documentele pentru dosarul de candidatură pot fi descărcate în format electronic de pe consiliulelevilor.org/alegeri-consiliul-elevilor-2013.php. De asemenea, dosarul de candidatură trebuie listat şi predat în format fizic la comisia de concurs şi validare înfiinţată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. Până în data de 14 octombrie vor avea loc în paralel campanii electorale, sesiuni de dezbateri şi întrebări între candidaţii din fiecare unitate de învăţământ din țară.
           
Începând cu data de 25 octombrie, vor avea lor sesiunile electorale la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ pe baza calendarului de alegeri elaborat şi votat de Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor.  După finalizarea alegerilor, noii reprezentanţi ai elevilor se vor întâlni în cadrul primei Adunării Generale a Consiliului Judeţean al Elevilor.
           
Consiliul Național al Elevilor  îi îndeamnă pe elevi să se implice activ în cea mai puternică structură de reprezentare a drepturilor elevilor din România, Consiliul Elevilor. Formarea profesională şi personală pe care ţi-o oferă Consiliul Elevilor este unică datorită faptului că este singura structură de tineret din România condusă în totalitate de elevi. Consiliul Elevilor este un loc ar responsabilizării, al formării şi al cunoaşterii dar este în acelaşi timp şi un loc al dezvoltării personale, prin intermediul educației non-formală.
           
Preşedinţii, Vicepreşedinţii şi Secretarii Consiliilor Şcolare ale Elevilor beneficiază anual de formări pe diverse teme precum leadership, comunicare, muncă în echipă, inteligenţa emoţională, public speacking, debate, şi managementul scrierii de proiect. De asemenea, membrii Consiliului Elevilor au ocazia de a se întâlni la nivel judeţean, regional şi naţional în forumuri statutare în cadrul cărora se dezbat subiecte precum drepturile elevilor din România şi creşterea calităţii sistemului de învăţământ românesc. Nu în ultimul rând, reprezentanţii elevilor se întâlnesc cu factori de decizie politici şi din societatea civilă în vederea rezolvării unor probleme precum finanţarea în educaţie, acordarea de drepturi elevilor în forurile decizionale din cadrul unităţii de învăţământ sau acordarea unor drepturi sociale elevilor din România.
           
Consiliul Naţional al Elevilor este structură consultativă, partener al Ministerului Educaţiei Naţionale cu rol  în procesul decizional. Consiliul Elevilor conlucrează pentru îndeplinirea obiectivelor cu autorităţile locale şi judeţene, cu Inspectoratele Şcolare Judeţene, cu Direcţiile de Sport şi Tineret şi nu în ultimul rând cu asociaţii care sprijină activitatea de tineret la nivel local, judeţean şi naţional. În acest an Consiliul Elevilor a militat şi militează pentru acordarea a 6% din PIB pentru educaţie în 2014, pentru acordarea dreptului de vot al reprezentantului elevilor în cadrul Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, pentru decontarea integrală a transportului navetiştilor, pentru aprobarea Statutului Elevilor dar şi pentru respectarea Art. 16, alin.(3) din Legea Educaţiei Naţionale privind gratuitatea învăţământului liceal şi implicit finanţarea de către stat a tuturor materialelor didactice necesare desfăşurării actului educaţional (manuale, planşe, lecţii AEL, infrastructură şcolară etc).
           
Consiliul Național al Elevilor, începând cu anul 2013, reprezintă interesele elevilor și la nivel european, fiind membru observator al OBESSU (The Organising Bureau of European Students Union).
Președintele CNE, Iulia-Flavia MIRON declară: „Activiățile desfășurate de elevii implicați în cadrul Consiliilor Elevilor contribuie la o dezvoltare personală și profesională pe care orele de curs nu o oferă. Educația non-formală, acțiunile de voluntariat și munca în echipă responsabilizează elevii față de colegii lor și comunitatea în care trăiesc. Procesul electoral reprezintă un exercițiu democratic, care formează elevii ca adevărați cetățeni ai unei societăți democratice.”
           

Dacă îţi doreşti să scrii şi tu istorie în Consiliul Elevilor, candidează pentru una din funcţiile vacante în CŞE - ul tău şi fii un factor al schimbării. Pentru mai multe informaţii despre cum poţi candida, accesează consiliulelevilor.org şi consultă-ţi Consiliul Şcolar al Elevilor din liceul tău despre cum te poţi implica.

 

DorohoiNews.ro



Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web