Sub semnul evaluării moştenirii sociale şi culturale, al fixării şi afirmării perenităţii faptelor înaintaşilor Dorohoiului, s-au derulat, sâmbătă, 5 octombrie, în aula „Dimitrie Pompeiu” de la Colegiul Naţional „Grigore Ghica”, dezbaterile unui simpozion, grupate sub genericul „Dorohoi – străveche vatră de cultură şi civilizaţie”.
Având ca organizatori Consiliul Local, Primăria municipiului şi Cercul pedagogic al profesorilor de istorie, acţiunea a fost marcată de intervenţii diversificate, captivante şi de o înaltă ţinută ştiinţifică, susţinute de prestigioase personalităţi cu sorginte botoşăneană, care activează în mediul universitar ieşean: prof. univ. dr. Petronel Zahariuc – decan, Facultatea de istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi; prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, - director, Institutul de istorie „A. D. Xenopol – Iaşi, prof. univ. dr. Mihai Cojocaru – prodecan, Facultatea de istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.
Discuţiile, angajând această elită a istoricilor acestei instituţii de învăţământ superior, moderate de prof. dr. Vasile Adăscăliţei, s-au axat, în esenţă, pe momentele şi personalităţile care au determinat întemeierea oraşului Dorohoi, impactul ridicării unor edificii bisericeşti, populaţiile migratoare care au traversat oraşul, rolul vorniciei, conurile de umbră ale oraşului în sec. al XVII-lea, aspecte istorice ce ţin de regat, figurile istorice emblematice ale oraşului, rolul momentelor de la 1848, al reformei agrare, în evoluţia socio-economică de mai târziu, a oraşului. Au fost exprimate şi opinii pertinente privind atestările documentare ale unor aşezări din împrejurimi, dar şi privitoare la Biserica „Sf. Gheorghe” din Herţa, prin comunicările susţinute de pr. Ioan Canciuc (Hăneşti) şi prof. dr. Vasile Adăscăliţei.
Cu acelaşi prilej, edilii şi oamenii de cultură din Herţa, Târnauca, Cernăuţi, au pus la dispoziţia participanţilor, într-o atitudine de adevărat românism, publicaţiile „Plai Românesc” şi „Gazeta de Herţa”, iar Librăria „Univers” a organizat o expoziţie de carte, incluzând şi autori dorohoieni. Se impune a fi remarcat şi preambulul simpozionului, în care senatorul Doina Fedorovici, deputatul Andrei Dolineaschi, prefectul Costică Macaleţi, reprezentantul Consiliului Judeţean – Constantin Bursuc şi Inspectorul Şcolar General al ISJ Botoşani – prof. Mihaela Huncă, au scrutat posibilităţile de valorificare educaţională şi socială a cunoştinţelor autentice de istorie şi a simbolurilor, care reprezintă cartea de vizită a acestui oraş, care a fost un punct vamal şi târg domnesc, fiind situat la răspântii de drumuri comerciale, de aici decurgând şi rolul economic, dar şi cultural al aşezării.
Remarcând interesul dorohoienilor pentru cunoaşterea istoriei locale – de mult, amfiteatrul nu a fost arhiplin! (n.n) -, cu referire la asistenţa prezentă la simpozion – directori de şcoli, profesori de istorie, intelectuali, pensionari, reprezentanţi ai Asociaţiei veteranilor de război, elevi -, primarul Dorin Alexandrescu a adus în atenţie imperativul cunoaşterii şi admiraţiei faţă de reperele istorice ale existenţei municipiului Dorohoi, dar şi perspectivele acestuia, prin proiectele care se derulează aici.
„Iniţiativa noastră de a organiza o primă ediţie a acestui simpozion, se doreşte a fi un recurs la istorie, ceea ce impune o optică mai activă, inclusiv în şcoli, în favoarea unei percepţii corecte a istoriei locale.”, a conchis, pentru DorohoiNews, Dorin Alexandrescu. (Corneliu Drescanu)
Autor: DorohoiNews.ro