„Folosirea înţeleaptă a timpului liber este un produs al culturii şi al educaţiei.” (Bertrand Russel)
Clubul Copiilor şi Elevilor este o instituţie de învăţământ în care timpul liber, cultura şi educaţia îşi dau mâna zi de zi, cu scopul nobil de a fructifica predispoziţiile native şi interesele elevilor care îi frecventează cursurile.
Mai mult decât atât, clubul copiilor reprezintă un spaţiu propice socializării elevilor de diferite vârste, în care se încurajează comunicarea, deschiderea spre nou şi creativitate, cultivarea bunului gust şi al ambiţiei, toate acestea fiind atât de necesare integrării în societate a adultului de mai târziu.
De 54 de ani, comunitatea dorohoiană şi cele din împrejurimi beneficiază de cursurile organizate la Clubul Copiilor şi Elevilor Dorohoi (fosta Casă a Pionierilor şi Şoimilor Patriei), care a făcut să răsune numele municipiului prin rezultatele deosebite obţinute de elevii pregătiţi în această unitate.
De-a lungul timpului, Clubul Copiilor şi Elevilor Dorohoi a suferit numeroase modificări în ceea ce priveşte oferta educativă, astfel încât, în anul 2004, aceasta a ajuns la 5 cercuri. În urma unor eforturi susţinute, în anul 2008, s-a înfiinţat al 6-lea cerc, iar astăzi oferta unităţii este formată din:
Educaţie civică (Teatru şi Mâini îndemânatice) – coordonator : prof. Irina-Maria Miron (titular, director);
Orchestră populară – coordonator: prof. Marcel Dupu (titular, director al Palatului Copiilor Botoşani, prin detaşare în interesul învăţământului);
Matematică aplicată în tehnica de calcul – coordonator: prof. Mihaela-Laura Bolohan (titular);
Pictură-desen – coordonator : prof. Daniel Puhăcel (titular);
Muzică folk – Muzică uşoară – coordonator : înv. Paul-Ciprian Mihai (titular);
Dansuri populare – coordonator: prof. Constantin Dicu (detaşat la cerere, de la Şcoala cu Clasele I-VIII Copălău).
Din septembrie 2010, s-a înfiinţat un post de corepetitor şi inginer de sunet, ocupat de ing. Constantin Scripcariu. Personalul nedidactic este format din: Stelică Buliga (îngrijitor) şi Florin Iacob (muncitor II, cu atribuţiuni de şofer).
Săptămânal, cercurile unităţii sunt frecventate de aproximativ 735 copii şi elevi, cu vârste cuprinse între 4-19 ani. Activităţile se desfăşoară într-o clădire reabilitată complet, printr-un proiect finanţat de M.E.C. şi cu sprijinul I.S.J. Botoşani, în anul 2007. Cu această ocazie, a fost amenajat şi un Teatru de Vară în curtea interioară a unităţii, având scenă acoperită şi amfiteatru cu 300 de locuri, un spaţiu util pentru derularea unor activităţi cu elevii în sezonul cald.
Unitatea dispune de toate utilităţile necesare, încălzire proprie cu centrală termică, iar fiecare sală de cerc este conectată la internet. Clubul deţine un microbuz cu 20 de locuri, necesar pentru deplasarea elevilor la spectacole, concursuri şi alte acţiuni educative.
Clubul Copiilor şi Elevilor Dorohoi se mândreşte cu rezultate deosebite obţinute, de-a lungul timpului, la festivaluri şi concursuri judeţene, naţionale şi internaţionale, cu participări importante în cadrul unor spectacole din ţară şi străinătate, cu apariţii la emisiuni de televiziune şi difuzări radio.
De asemenea, Clubul Copiilor şi Elevilor Dorohoi este mereu prezent pe scena vieţii culturale locale, în calitate de invitat în cadrul unor spectacole şi, de cele mai multe ori, având calitatea de organizator sau co-organizator al unor acţiuni educative extraşcolare, proprii sau în parteneriat cu alţi factori educaţionali. Enumerăm aici câteva dintre acestea:
Organizator al Festivalului Naţional de muzică populară “Mugurelul”, înfiinţat în anul 2005, ajuns la ediţia a VII-a, în anul 2011;
Organizator al Spectacolului omagial “Flori pentru mama”;
Organizator al Concertului prilejuit de sărbătorile de iarnă “Carnavalul zăpezii” ;
Organizator al Concursului Naţional “Mesaj de prietenie”, aflat la prima ediţie în anul şcolar 2010-2011 ;
Co-organizator al Festivalului Naţional de muzică uşoară “Mărţişor dorohoian”, aflat la cea de-a XXVIII-a ediţie în anul 2011;
Co-organizator al Concursului interjudeţean de interpretare artistică “Do-Re-Mi”, categoria preşcolari, iniţiat în anul 2005, în parteneriat cu Grădiniţa nr. 9 “Ştefan cel Mare şi Sfânt” Dorohoi ;
Co-organizator al Festivalului interjudeţean de datini şi obiceiuri “Moştenitorii”, categoria preşcolari, aflat la cea de-a VII-a ediţie, în parteneriat cu Grădiniţa nr. 9 “Ştefan cel Mare şi Sfânt” Dorohoi.
În cadrul Strategiei Naţionale Acţiunea Comunitară (SNAC), Clubul Copiilor Dorohoi colaborează împreună cu partenerii săi de 4 ani, derulând proiecte de mare impact în cadrul comunităţilor defavorizate. Tot în spiritul voluntariatului, unitatea a sprijinit Asociaţia IHTIS pentru persoane cu handicap sever prin organizarea unor acţiuni cu scop umanitar.
Reprezentative pentru unitate sunt : Orchestra populară “Mugurelul”, grupurile vocale de muzică uşoară “Voces” şi “Junior”, formaţia de dansuri populare şi de dans modern, formaţiile de teatru, expoziţii de pictură-desen şi grafică pe calculator.
Activităţile Clubului Copiilor Dorohoi se realizează prin colaborarea permanentă cu unităţi şcolare şi instituţii din comunitate, din judeţ şi din ţară, printre care :
- Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani;
- Primăria municipiului Dorohoi ;
- Palatul Copiilor Botoşani ;
- Centrul de Creaţie Botoşani ;
- Ansamblul de dansuri “Balada“ Botoşani ;
- Ansamblul de dansuri “Mărgineanca Botoşani;
- Orchestra profesionistă de muzică populară “Rapsozii botoşanilor”;
- Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani ;
- Asociaţia “Mugurelul” Dorohoi ;
- SIP Botoşani ;
- Casa municipală de Cultură Dorohoi ;
- Grădiniţa nr.9 „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Dorohoi ;
- Grădiniţa Nr.6 Dorohoi ;
- Şcoala nr.8 „M. Kogălniceanu” Dorohoi ;
- Şcoala Nr.5 „Spiru Haret” Dorohoi;
- Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi ;
- Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi;
- S.A.M. „Ion Pillat” Dorohoi.
Cadrele didactice ale Clubului Copiilor Dorohoi recunosc rolul deosebit pe care îl ocupă familia în dezvoltarea armonioasă a copilului şi în gestionarea corectă a timpului său liber, exercitând o puternică influenţă asupra rezultatelor şi performanţelor acestuia. De aceea, există o permanentă preocupare pentru buna colaborare cu Consiliul Reprezentativ al Părinţilor, astfel încât, implicarea în activităţile organizate să fie cât mai mare şi mai constructivă pentru elevi. (DorohoiNews.ro)
Autor: DorohoiNews.ro