Elevii și profesorii Şcolii Gimnaziale Nr.3 Borzeşti, comuna Ungureni au sărbătorit ieri, 25 octombrie 2013 Ziua Armatei Române, o zi care ar trebui să însemne pentru noi mult mai mult decât înseamnă cu adevărat. Motivul este simplu şi evident, şi aşa ar trebui să fie, dacă am privi doar puţin în istoria noastră, ca să vedem ce a reprezentat armata română în prezervarea şi existenţa noastră ca şi stat.
Înconjuraţi doar de duşmani, cărora le-am stat permanent ca sarea în ochi, insulă latină înconjurată de slavi şi fino-ugrici, de popoare venite din pustiurile Asiei pentru a se stabili aici, am fost permanent pentru ei o piedică în calea expansiunii lor. Toată istoria noastră a fost o luptă permanentă pentru existenţă şi păstrarea neamului, după atâtea lovituri, „este un miracol că mai avem un steag căruia să ne închinăm” spunea marele Nicolae Iorga. Prinşi între năvălitori, cuceritori şi imperii, călcaţi din toate părţile, am supravieţuit ca neam şi popor acolo unde alţii au dispărut. De aceea activitatea desfăşurată pe data de 25 octombrie 2013 la Şcoala Borzeşti s-a intitulat „Armata română sub semnul credinţei”, dorind să aducă un omagiu personalităţii lui Ştefan cel Mare şi rolul luptelor sale împotriva străinilor şi mai ales împotriva otomanilor.
Despre armata română se pot spune multe, însă, într-o singură zi dedicată acestei instituţii nu există spaţiu şi timp pentru evidenţierea tuturor momentelor de glorie din istoria armatei române.
Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Borzeşti coordonaţi de prof. Apostol Alexandru, au încercat să evidenţieze rolul luptelor purtate de Ştefan cel Mare împotriva otomanilor pentru apărarea creştinătăţii. În acest sens, pe data de 25 octombrie elevi din clasele V-VIII au susţinut un mic scenariu de omagiere a personalităţii marelui voievod începând cu primii săi ani din viaţă şi continuând cu principalele sale realizări în decursulul domniei sale. Rând pe rând, elevii au pus în scenă prin intermediul poeziilor dar şi legendelor istorice aspecte legate de familia lui Ştefan cel Mare, cetăţile, mănăstirile şi bisericile ctitorite de Ştefan precum şi luptele purtate de voievodul moldovean pentru păstrarea independenţei ţării.
Activitatea a fost dublată de o prezentare power-point sincronizată cu prestaţia elevilor, încercând să evidenţieze şi mai clar rolul unei armate în existenţa unui stat cu tradiţiile, obiceiurile şi credinţele sale.
Azi e ziua armatei, a bărbaţilor şi femeilor ce poartă uniforma românească, a celor care îşi fac datoria cu ce au, cu ce ţara le-a dat, şi nu se plâng niciodată. Revenind la ceea ce ne-a ţinut pe noi aici două milenii, spun din nou că doar credinţa în Dumnezeu şi braţul armat al ţării au făcut-o. Aşa că, de fiecare dată când treceţi pe lângă o biserică, închinaţi-vă; dar descoperiţi-vă şi închinaţi-vă şi de fiecare dată când treceţi în grabă şi pe lângă un cimitir al eroilor. Ei merită asta din partea noastră, măcar atât mai putem face pentru ei!
Dumnezeu să ocrotească România şi armata ei!