Cea de-a patra întâlnire a Proiectului European Comenius ce se desfășoară la Liceul Tehnologic Special „Ion Pillat” Dorohoi, a avut loc în Scoția la Liceul Kilmarnock Academy, în perioada 4 - 8 noiembrie 2013.
Proiectul cu titlul „Artă, Sport și Literatură împotriva Violenței în Școală’’ se află deja în cel de-al doilea an și este un parteneriat între școli din 10 țări europene. Întâlnirea din Scoția, țara coordonatoare a proiectului nostru, a fost o ocazie unică pentru participanți de a cunoaște sistemul de învățământ britanic, cultura și tradițiile sale atât de faimoase în întreaga lume.
De la Liceul nostru au participat director profesor Gabriela Apetria, profesor coordonator Bogdan-Lucian Viziteu, profesor Laurențiu Apetria și elevele Elena Casian, Ionela Onciu din clasa a XII a. După cum era de așteptat, gazdele din Scoția și-au demostrat calitățile de excelenți organizatori, atenți la fiecare detaliu iar ospitaliatatea lor a fost la cel mai înalt nivel.
Activitățile planificate pentru cele cinci zile de vizită au inclus prezentări pe tema „Mâncăruri tradiționale, obiceiuri culinare din fiecare țară”, ateliere de lucru pentru elevi, întreceri sportive și jocuri scoțiene.
Partea culturală a inclus vizite în capitala Scoției, Edinburg, în orașul Glasgow și bineînțeles Kilmarnock, orașul gazdă. Printre locurile de atracție merită să menționăm vizitarea unuia din celebrele castele scoțiene, Castelul Dean, apoi Dick Institute, un centru cultural de renume din Scoția. De asemenea Muzeul Transporturilor Riverside din Glasgow, câștigător al premiului, „Muzeul european al anului 2013”, fascinant prin varietatea exponatelor din 7 arii tematice, unicate în Europa și Galeria de Artă Kelvingrove ce datează din 1901 și cuprinde una din cele mai importante colecții de artă din Marea Britanie.
Mândri de a-și arăta tradițiile, gazdele au organizat în încheierea întâlnirii o seară „Ceilidh’’cu muzică și dans tradițional, purtând bine-cunoscutul costum scoțian format din kilt și alte accesorii. Aici am avut ocazia să ne întâlnim cu întreaga comunitate (autorități locale, familiile elevilor și profesorilor), să schimbăm păreri și să împărtășim cu ei bucuria unui eveniment european atât de important. (prof. Viziteu Bogdan)
Informaţiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar A.N.P.C.D.E.F.P şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.