Ca în fiecare an, ziua de 20 noiembrie este specială pentru noi toți: este Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Mulți cunosc aceste drepturi, însă puțini le respectă. Elevii și cadrele didactice implicate în acest proiect educativ, desfășurat în cadrul Săptămânii Educației Globale, au convenit să tragă un semnal de alarmă cu privire la modul în care sunt încălcate aceste drepturi.
O zi însorită de 20 noiembrie 2013 a fost cel mai bun prilej de întâlnire pentru elevii și profesorii de la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” și Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi. Întregul program educativ s-a desfășurat sub atenta observare a coordonatorilor proiectului de activitate extracurriculară: prof. Popușoi Andreea, prof. Botezatu Emanuela, prof. Antonescu Cătălina și prof. Ionescu Marius, directorul Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi. Gazda acestui eveniment a fost pr. Muha Constantin, directorul Seminarului Teologic, care a vegheat fiecare emoție, fiecare gest și fiecare licărire din ochii copiilor cu înțelepciune și modestie.
Pe parcursul întregii activități, intitulată sugestiv „Copil ca tine sunt și eu”, cei prezenți au trăit la unison bucuria de a fi copil, dar și revolta și mâhnirea în fața unei realități prea dure pentru unii dintre copii.
Programul educativ a fost unul amplu, complex, variat, dar interesant și captivant.
Coordonaţi de către prof. Popuşoi Andreea, elevii clasei a X-a bilingv au recitat poezii şi au prezentat în manieră originală drepturile copilului. Momentul muzical a fost marcat de către prof. Botezatu Emanuela, care a coordonat activitatea Grupului „Etno”, a Cezarei Mîndrescu, a lui Pintilei Eduard Dănuţ şi a elevilor clasei a VI-a B de la Şcoala Gimnazială „M. Kogălniceanu”.
Prof. Antonescu Cătălina a prezentat secvenţe ilustrative din documentarul „Copiii străzii”, precum şi din pelicula cinematografică „Dumbrava minunată”. Elevii Seminarului Teologic, Muha Ecaterina, Hangan Roxana, Serafim Răzvan, Gireadă Ema și Dima Roxana au încântat publicul prin interpretarea unor melodii, coordonaţi fiind de către domnul prof. Hariga Daniel.
În final, elevii de la Şcoala Gimnazială „M. Kogălniceanu” au realizat colaje tematice, sub atenta observare a prof. Clisu Adina şi a prof. Birta Andrei.
„Copilul trebuie să fie grija noastră. Ştiţi de ce? Ştiţi care este adevăratul său nume? Copilul se numeşte Adevăr.” - Victor Hugo.