„A instrui pe tineri cum se cuvine nu constă în a le vârî în cap mulţime de cuvinte, fraze, expresiuni şi opiniuni din diferiţi autori, ci a le deschide calea cum să priceapă lucrurile.’’ John Amos Comenius
Pornind de la acest citat, elevii din cele patru şcoli din comuna Vîrfu Cîmpului au desfăşurat activităţi diverse în cadrul Săptămânii Educaţiei Globale pe tema „Adoptă un stil de viaţă durabil’’, în perioada 16-24 noiembrie 2013.
· Amintim câteva din temele desfăşurate:
· Adoptă o alimentaţie sănătoasă;
· Om. Sănătate. Protecţia consumatorului.
· Cum reducem consumul de energie şi apă?.
· STOP fumatului.
· Minte sănătoasă în corp sănătos.
· Mişcarea – parte din viaţa noastră.
· Să evităm acumularea de deşeuri (2 echipaje înscrise în Proiectul Naţional – PATRULA DE RECICLARE - unul de la Şcoala Gimnazială George Hazgan, Vîrfu Cîmpului - coordonator prof. Halici Daniela şi unul de la Şcoala Gimnazială nr. 3 Ionăşeni - Vîrfu Cîmpului - coordonator prof. Filip Anamaria).
· Deşeuri vesele.
A trăi durabil înseamnă a trăi bine, sănătos, în parteneriat şi în mod tolerant, a recunoaşte valoarea lucrurilor, a le savura şi consuma cu plăcere. Mai înseamnă şi a pune preţ pe calitate, a nu alerga după fiecare tendinţă a modei, fără a le neglija însă pe toate acestea ţin de calitatea vieţii.
A consuma în mod durabil înseamnă a-şi aminti că „mai binele” este duşmanul „binelui”, înseamnă a-şi aminti că comunitatea şi individualismul sunt părţi ale aceluiaşi întreg, la fel ca şi parteneriatul şi autonomia. Stilul de viaţă durabil este arta de a şti să ne comportăm corect în structurile false. În virtutea acestor deziderate elevii au desfăşurat activităţi ce au scos în evidenţă o alimentaţie sănătoasă, mobilitate prin desfăşurarea de activităţi sportive variate, activităţi de ecologizare şi dezbateri diverse realizate de elevii şcolilor din comună.
Elevii Scolii primare nr. 2 Lunca au fost indrumati de d-na ed. Olariu Viorica si inv. Ceahlau Gabriela in desfasurarea zilnica a activitatilor propuse spre realizare.
La Şcoala Gimnazială nr. 1 Vîrfu Cîmpului, activităţile au fost desfăşurate sub îndrumarea profesorilor Toma Aurelia şi Dumitrescu Raluca, precum şi a doamnei învăţător-Ciornei Liliana; la Şcoala Gimnazială George Hazgan – Vîrfu Cîmpului, activităţile au fost desfăşurate de profesorii Budeanu Narcisa, Calancea Alina şi Halici Daniela, iar la Şcoala Gimnazială nr. 3 Ionăşeni, activităţile au fost coordonate de d-na prof. Filip Anamaria, dl. prof. Dumitrescu Victor, la învăţământul gimnazial şi d-na înv. Onofrei Viorica la învăţământul primar.
De remarcat, în mod special, faptul că prin intermediul d-nei profesor Calancea Alina în ziua de 21 noiembrie 2013, la Şcoala Gimnazială George Hazgan a fost prezentă d-na asistent medical, Covaliu Mihaela de la Spitalul Municipal Dorohoi, desfăşurând dezbateri captivante pe tema „Ziua naţională fără tutun’’ precum şi „Adoptă un stil de viaţă sănătos”, încheiate cu expoziţii de desene, planşe, broşuri, realizate de către elevi.
Evaluarea activităţilor desfăşurate s-a efectuat prin aprecieri scrise de către reprezentanţii Consiliului elevilor din fiecare unitate şcolară.