Activitatea cu acelaşi titlu s-a desfăşurat la Şcoala Nr. 5 „Spiru Haret” Dorohoi cu elevii clasei a VI-a A. Ei au confecţionat mărtişoare şi felicitări folosind materiale diverse biodegradabile după propria imaginaţie, prin îmbinarea cărora au fost obţinute adevărate simboluri ale primăverii şi ale frumosului, lucrările lor fiind expuse în biblioteca şcolii.
Pe vremea romanilor “Mărţişorul “era legat de sărbătoarea începutului de an, care la acea vreme era marcat la 1 Martie. Cu această ocazie exista obiceiul de a se dărui un cadou: un fir roşu împletit cu unul alb care simbolizau, roşul dragostea, fertilitatea, iar albul puritatea (sau simbolizau cele două anotimpuri) La început, de firul împletit era legată o floricică, mai apoi a fost agăţată o monedă de argint sau de aur, sau chiar un medalion, îndeplinind funcţia de talisman.
Acest şnuruleţ era făcut de femei, care îl legau la gâtul şi la mâna copiilor pentru a-i proteja. Însă nu doar copiii purtau mărţişorul, ci şi tinerii şi adulţii.
Din bătrâni se spune că după cum este vremea în prima zi a lui martie, aşa va fi toată primăvara, dar şi vara. De această zi se leagă "mărţişorul" - obiceiul care dă numele lunii. După credinţa populară, cine poartă mărtişor va fi sănătos şi va avea noroc.
Activitatea s-a desfăşurat în sala de clasă a şcolii sub atenta îndrumare a d-nelor profesoare coordonatoare de proiect: prof. Saviuc-Pinteală Lavinia, prof. Baboi-Drăgan Luminiţa şi prof. Crihan Brânduşa. (DorohoiNews.ro)