Dorohoi News Logo

Școala Gimnazială nr.1 Văculești - „La mulți ani, Eminescu!” - FOTO

elevi Vaculesti

Amintindu-ne de Eminescu „Ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasa”! - Mircea Eliade. Astfel, elevii Scolii Gimnaziale Nr.1 Vaculesti, l-au primit pe Poet la ei acasa. Elevii Amarghioalei Alexandru si Bruma Alexandra (cl a VIII-a) au prezentat atat viata cat si activitatea poetului.

L-au surprins pe Eminescu copil, traind la mosia de la Ipotesti, unde intr-o ambianta de vis, isi petrece copilaria stabilind o puternica legatura sufleteasca cu natura. Acumularile din vremea copilariei, chipul mamei, se vor sedimenta in memoria afectiva a poetului si se vor metamorfoza peste ani in poezie. In acest sens, elevele Huian Marta si Aioanei Iuliana, coordonate de doamna profesoara Elena Tomache, au cantat „O, mama...”. 

L-am condus apoi pe Eminescu prin biblioteca profesorului Aron Pumnul, profesor de limba romana, caruia ii dedica primele incercari de versuri: „La mormantul lui Aron Pumnul”, recitate de Petru Cirneala (cl. a VI-a ).
           
Rasfoind paginile revistei Familia am marcat debutul lui Eminescu prin poezia „De-as avea”, interpretata de Cristina Gherasim (cl. a VI-a ).
           
Apoi, l-am insotit pe Eminescu in peregrinarile prin tara, ca membru al unei trupe de teatru, copist, calator prin Blaj, student la Viena. In planul creatiei este momentul elaborarii majoritatii proiectelor concepute in panorame vaste. Chiar daca nu sunt finisate, ele cuprind in germene, temele si motivele ce se regasesc in intreaga creatie eminesciana. Marin Marina (cl. a VIII-a) a interpretat poezia „Mortua est|. Poezia lui Eminescu are ca tematica principala, iubirea, care se descatuseaza intr-un spatiu natural. Pentru a sublinia acest aspect, elevul Ilas Valentin (cl. a VI-a) invoca „Inger de paza”.
            
Decorul eminescian reuneste doua dimensiuni: terestul si cosmicul cu motive precum noaptea, luna, stelele reconciliate intr-o viziune unitara a naturii universale; romanta „Sara pe deal” cantata atat de elevi cat si de profesori, umple de bucurie inimile celor prezenti la activitatea noastra.
            
Iubirea eminesciana evolueaza de la idealitate la dezamagire si la o atitudine contemplativa surprinsa prin poezia „O ramai” interpretata de elevii Ilas Andrei si Pasu Georgiana (cl a VIII-a) in traducere in limba engleza, respectiv limba franceza, coordonati de doamnele profesoare Istrate Alina si Grigoriu Oana. Acest moment este un argument pentru faptul ca Eminescu este un poet universal, dar si pentru faptul ca in nicio limba de pe pamant, versurile sale nu suna mai bine decat in graiul nostru romanesc, asa cum a subliniat Madalina Rautu (cl. a VIII-a).
            
Ultimii sase ani ai creatiei eminesciene vor coincide cu etapa de maturitate artistica a poetului, culminand cu creatia emblematica pentru geniul eminescian – „Luceafarul”. In aceasta perioada, poetul se descopera prin forta geniului care nu e inteles aici pe pamant, dar traieste prin creatie, renascand ca „Pasarea Phoenix'', idee subliniata prin poezia Oda (in metru antic) interpretata de eleva Aioanei Iuliana (cl. a VII-a).
            
In ultimii ani de viata, poetul nu mai scrie, munca epuizanta grabeste izbucnirea bolii care pune capat istovitoarei tensiuni a gandului, acesta potolindu-si „setea de repaos'' al lui Hyperion.
     
La multi ani, Eminescu! (coordonator al activitatii – profesor Maria Calinescu, consilier educativ- profesor Elena Tomache)

DorohoiNews.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Like”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.

 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web