Dorohoi News Logo

Şcoala Nr.8 ,,Mihail Kogălniceanu” Dorohoi la cel de al doilea Certificat ,,European Language Label”

european label

Vineri, 4 martie 2011, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), a avut loc festivitatea de decernare a premiilor în cadrul concursului European Language Label, ediţia 2010.

Precizăm că Proiectele European Label – Certificatul European pentru proiecte din domeniul predării şi învăţării limbilor străine reprezintă o iniţiativă a Comisiei Europene care îşi propune să evidenţieze şi să recompenseze cele mai inovatoare şi creative proiecte din acest domeniu, dezvoltarea metodologiilor, tehnicilor şi instrumentelor noi de predare a limbilor străine, susţine diseminarea informaţiilor privind existenţa acestora şi promovează unele practici în aceste domenii.
În România, Certificatul European Label s-a acordat începând cu anul 2002. Pentru ediţia 2010, în afara priorităţilor europene, care vizau învăţarea limbilor străine în comunitate şi limbile străine ca pregătire pentru piaţa muncii, au existat şi priorităţi naţionale care s-au concentrat pe limbile străine şi incluziunea socială. Au fost 44 de candidaturi (cu 12% mai multe decât în ediţia precedentă), fiind premiate doar 13 proiecte.

Pentru Şcoala Nr.8 ,,Mihail Kogălniceanu”, reprezentată la ceremonie de către prof. Iordana Mihai – coordonator de proiect, prof. Valerica Vlăescu – membru al echipei de proiect, Laura Vasilachi – elevă în clasa aVIII a A şi Ştefania-Alexandra Mihai  - elevă în clasa aVI aD, evenimentul a avut o semnificaţie deosebită. În primul rând, este o incununare a muncii în echipă în cadrul Proiectului Comenius ,,Roads to the Roots”, proiect ce se va finaliza în mai 2011 şi care a fost coordonat de către şcoala noastră. Precizăm că este pentru a doua oară când şcoala obţine acest certificat. Primul a fost primit în anul 2003, în cadrul Proiectului ,,Jumelage par Internet”. Ca şi prima dată, la festivitate au participat personalităţi de prim rang: doamna Monica Calotă, directorul Agenţiei, doamna Iulia Deutsch, reprezentanta Comisiei Europene, domnul Leonard Orban, din partea Preşedinţiei României şi domnul Augustin Mihalache, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Festivitatea a debutat cu scurte alocuţiuni ale invitaţilor. În intervenţia sa, domnul Leonard Orban (fost comisar european) declara: ,,Învăţarea şi promovarea limbilor străine trebuie să se facă într-o manieră cât mai inteligentă şi mai largă. Tinerii români au abilitate de învăţare a limbilor străine, deprindere care riscă să se piardă prin învăţarea unei singure limbi. Ar fi păcat să se piardă aceste aptitudini. Învăţarea limbilor străine are scopul de a uni.”   
Aceeaşi viziune se desprinde şi din mesajul ministrului educaţiei, domnul Daniel Petru Funeriu: ,,… Cunoaşterea altor limbi străine contribuie la înlăturarea barierelor personale şi naţionale, permiţând europenilor să comunice, să lucreze împreună şi să se deplaseze în alte ţări.”

Au urmat scurte prezentări ale proiectelor, materiale prezentate de către elevii prezenţi. A impresionat diversitatea tematicii proiectelor, implicarea efectivă a membrilor echipelor de proiect, seriozitatea, calitatea comunicării şi a produselor finale. Dar, nu în ultimul rând, a impresionat bucuria cu care fiecare echipaj şi-a prezentat proiectul, bucuria de a fi câştigat şi acest certificat: notă a calităţii, a recunoştinţei pentru oportunităţile oferite de Comisia Europeană, prin ANPCDEFP, de a deschide noi orizonturi de cunoaştere, de interrelaţionare, de comunicare.

Am admirat tineri frumoşi, tineri inteligenţi, tineri dornici de comunicare, de afirmare, optimişti, conştienţi că, prin munca fiecăruia, se poate asigura succesul şi că viitorul le aparţine. Laura Vasilachi, eleva şcolii noastre, implicată în toate etapele de concepere, derulare şi diseminare a proiectului, spunea: ,,Am rămas plăcut impresionată să constat că rezultatele muncii noastre sunt recunoscute şi apreciate la nivel naţional. Nu exagerez câtuşi de puţin când afirm că experienţa a fost, din punctul meu de vedere, una inedită. Cred că aceasta se datorează faptului că m-am aflat pentru întâia oară într-o împrejurare de acest fel. Atmosfera distinsă, nume cu greutate, elevi si profesori din diverse colţuri ale ţării, toate acestea m-au impresionat profund. Călătoria noastră nu s-a terminat, drumul către rădăcini continuă...” Echipa Proiectului Comenius ,,Roads to the Roots” (DorohoiNews.ro)


Autor: DorohoiNews.ro

 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web