Dorohoi News Logo

La Spiru Haret, orice îi posibil. Pentru a-şi da licenţa, un student plăteşte pentru restanţele din ultimul an cât pentru doi ani

universitatea-spiru-haret

După scandalul programelor de studiu neacreditate şi diplomelor blocate de minister, Universitatea Spiru Haret este acuzată de noi abuzuri. Instituţia de învăţământ impune studenţilor cu restanţe în anul terminal să plătească încă o dată taxa aferentă întregului an pentru a-şi putea da licenţa.

Dacă Eliza, studentă în anul II la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Spiru Haret, va avea în ultimul an o restanţă, va fi declarată repetentă şi îşi va putea da licenţa doar dacă va plăti încă o dată pentru anul de studiu. Regula se aplică tuturor studenţilor de la Spiru Haret, indiferent de specializare.

„Studentul care la încheierea anului terminal nu a promovat toate examenele este declarat repetent şi se poate înscrie în anul universitar următor pentru definitivarea studiilor cu plata taxelor de şcolarizare aferente", stipulează regulamentul studenţilor, publicat pe pagina de internet a universităţii. Această informaţie nu îi este însă adusă la cunoştinţă studentului în momentul înscrierii şi nici nu este menţionată în contractul pe care acesta îl încheie anual cu universitatea.

„De ce nu e trecut în contract? Nu e normal să nu ne anunţe, să se schimbe regulile pe parcurs", spune Eliza, care a preferat să nu-şi dezvăluie adevărata identitate de teama unor posibile repercusiuni.

Taxa pe ultimul an de studii la Spiru Haret este de 2.400 de lei, pe care Eliza va trebui să îi plătească de două ori în cazul în care, după sesiunea de restanţe din iunie, va rămâne chiar şi cu o singură restanţă. La aceasta se adaugă taxa de licenţă, plătită de toată lumea, în valoare de 1.500 de lei. Astfel, un student restanţier în anul terminal poate da licenţa în anul următor doar dacă scoate din buzunar 6.300 de lei.

„Trebuia să ştiţi metodologia de pe internet, că d-aia aveţi internet"

Dacă suni la secretariat spunând că eşti student şi întrebi de ce nu ţi-au spus de la înscriere acest important detaliu, secretarele încearcă să te convingă de normalitatea regulilor de la Spiru Haret.

„Dacă rămâneţi cu o singură restanţă, repetaţi anul. Cum să nu plătiţi, cine vă plăteşte facultatea? Dacă aţi rămas repetentă, nu trebuie să-l plătiţi din nou? Trebuia să ştiţi metodologia de pe internet, că d-aia aveţi internet. Din 2011 este acest regulament. A cui e vina dacă dumneavoastră nu învăţaţi şi rămâneţi repetentă?",
şuieră prin telefon vocea secretarei. Mai exact, dacă ai restanţe, repeţi anul, îl plăteşti, dar nu eşti obligat să mergi la cursuri, ci doar la examenele restante. Restul examenelor se echivalează. „Aşa este peste tot", mai spune secretara. Fals.

La trei facultăţi consultate de România liberă, două private şi una de stat, lucrurile stau cu totul diferit.

Taxa de la Spiru Haret, doar la Spiru Haret
Astfel, la Universitatea Titu Maiorescu, studentul care nu a promovat toate examenele în sesiunea de restanţe care precede examenul de licenţă va plăti, anul următor, doar pentru restanţe, şi nu pentru tot anul.

Această regulă se aplică şi în cazul Universităţii Româno-Americane, unde studentul restanţier intră într-un an suplimentar şi plăteşte doar pentru examenele restante – 15 euro punctul de credit. Mai exact, dacă examenul picat este cotat cu 5 credite, studentul va plăti, pentru a-l susţine din nou, 75 de euro. Adică nici pe departe 540 de euro, cât înseamnă 2.400 de lei, costul anului terminal la Spiru Haret.

Nici la stat, în cazul studenţilor la taxă, nu se aplică regula plăţii întregului an. La Academia de Studii Economice, de exemplu, studentul trebuie să plătească suma de 50 de lei pentru a intra în anul suplimentar şi 30 de lei pentru fiecare restanţă.

Când a cerut lămuriri la secretariatul Universităţii Spiru Haret, Elizei i s-a spus că de vină pentru decizia repetării şi plăţii anului este nimeni alta decât Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), subordonată Ministerului Educaţiei.

„ARACIS nu are nicio treabă cu stabilirea taxelor de către universităţi",
ne-a transmis purtătorul de cuvânt al agenţiei, Mihaela Răileanu.

Punctul de vedere oficial al Universităţii Spiru Haret, transmis de purtătorul de cuvânt Gavrilă Inoan, a fost laconic, fără a oferi studenţilor explicaţiile cuvenite: „Prevederea respectivă este stipulată în regulamentul privitor la activitatea studenţilor".

La judecată. Spiru Haret, chemată în instanţă de zeci de mii de studenţi

Diplomele a 50.000 de studenţi au fost blocate în vara anului 2009 de Ministerul Educaţiei, pe motiv că aceştia finalizaseră programe de studiu neacreditate ale Universităţii „Spiru Haret", potrivit Mediafax.

Absolvenţi din 2009 ai Universităţii „Spiru Haret", la formele de învăţământ frecvenţă redusă (FR) şi învăţământ la distanţă (ID), au început să dea în judecată unitatea de învăţământ pentru neeliberarea diplomelor de licenţă în 2010.

Pe de altă parte, în 2012, numai în Bucureşti au fost depuse peste 40.000 de cereri în instanţă, iar în 2013 au fost deja înregistrate 1.000 de dosare, într-un dosar putând fi şi mai mulţi reclamanţi, scrie agenţia. sursa: romanialibera.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web