În cadrul săptămânii „Să știi mai multe, să fii mai bun”, la Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a avut loc, joi 10 aprilie, cea de-a treia ediție a Festivalului Concurs Județean de Teatru „Masca”, competiție inclusă în CAEEJ 2013-2014, poziția 21.
Formațiile participante s-au remarcat prin diversitatea repertoriului, acuratețea și nivelul calitativ al interpretării. Farmecul scenei și trăirea rolului au reprezentat reperele acestui festival-concurs. Contactul copiilor cu teatrul și scena, intrarea în rolul personajului îndrăgit, au fost pentru „micii actori” mijloace de exprimare originale. Scopul concursului a fost descoperirea de potențial artistic în rândul preșcolarilor, familiarizarea cu scena, promovarea teatrului în grădiniță, care cunoaște în ultima perioadă o percepție favorabilă în cadrul școlii. Inițiatorii acestui proiect sunt prof. Anișoara Doinița Dupu – directorul grădiniței și prof. Viorica Neaună, iar din echipa de coordonare mai fac parte prof. Alina Daniela Ionel, prof. Cristina Chițan și prof. Ștefania Gheorghiescu.
Juriul a fost format din:
· prof. Paula Gavriluță – insp. învățământ preșcolar ISJ Botoșani – președintele juriului;
· prof. Anișoara Doinița Dupu – director Grădinița cu PP „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi;
· prof. Marcel Dupu – director Palatul Copiilor Botoșani;
· prof. Irina Miron – director Clubul Copiilor Dorohoi;
· prof. Camelia Ursea-Baciu – metodist ISJ Botoșani;
· prof. Cristina Ignat – Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi;
· prof. Daniel Puhăcel - Clubul Copiilor Dorohoi;
· prof. Emanuela Țigănescu – reprezentant al părinților.
Au concurat 200 de copii din 12 unități școlare ale județului Botoșani.
La organizarea evenimentului au contribuit și partenerii:
· Clubul Copiilor Dorohoi
· Fundația „Star of Hope” – Centrul „Steaua Speranței” Dorohoi
· Andrei Birta – Dorohoi News
· Prof. Cornelius Drescanu
· Constantin Scripcaru – corepetitor Clubul Copiilor Dorohoi
Sorin Știrbu
Un sprijin important la buna desfășurare a concursului au avut-o Asociația „Parentis” de pe lângă Grădinița cu PP „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi și Sindicatul Liber din Învățământ Dorohoi, reprezentat prin prof. Liviu Romanescu.
Ineditul acestui concurs l-a constituit și evoluția trupei de teatru „Haris” a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob”, sub îndrumarea prof. Cristina Ignat, preot prof. Ionuț Crețu și preot prof. Teodor Budacă, formație care a obținut recent „Marele premiu” la cea de a V-a ediţie a Concursului Naţional „Creangă... la el acasă” (Tg. Neamț).
Activități de o asemenea amploare au, pe lângă rolul de dezvoltare a personalității copiilor, și acela de a deschide porțile culturii pentru această vârstă fragedă.