Dorohoi News Logo

Prima Școală Europeană din municipiul Dorohoi. Premiere la Palatul Victoria pentru Liceul „Regina Maria”

scoala europeana1

Premiere la Palatul Victoria pentru Liceul „Regina Maria” din Dorohoi și alte trei școli din județul Botoșani care au obținut titulatura de „Şcoală Europeană”.

Marţi, 20 mai 2014, la Palatul Victoria din Bucureşti, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a şcolilor care au obţinut certificatul „Şcoală Europeană”. În acest an, cea de-a XI-a ediţie  a competiţiei pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană“ s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European. S-au înscris 117 unităţi de învăţământ din 35 de judeţe şi din municipiul Bucureşti; dintre acestea, doar 65 de unităţi de învăţământ au primit statutul de „Şcoală Europeană” - 2014.

Reprezentanţii şcolilor (directorul unităţii de învăţământ, responsabilul de proiecte europene şi un elev) au primit o diplomă şi o plachetă, precum şi un premiu de 5.000 lei, sumă care va fi utilizată pentru dotarea şcolilor cu materiale necesare bunei desfăşurări a activităţii didactice.
   
Prim-ministrul României, Victor Ponta, şi ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, au deschis festivitatea „Şcoala Europeană” - 2014. La eveniment au participat şi președinţii Comisiilor parlamentare de Învăţământ, Stiinţă, Tineret şi Sport, Ecaterina Andronescu și Angel Tîlvăr, şefa Reprezentanţei Delegaţiei Comisiei Europene în România, Angela Filote, şefa Biroului de Informare al Parlamentului European în România, Mădălina Mihalache, coordonatorul programului de informare al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, Doina Şerban, reprezentanţi ai MEN şi ai ANPCDEFP.
   
Competiţia „Şcoală Europeană” se adresează unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. Pentru stabilirea câştigătorilor sunt evaluate criterii precum calitatea şi coerenţa managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, dar şi impactul pe care activităţile derulate în proiectele europene le-a avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii. Competiţia „Şcoală Europeană” a fost lansată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), în 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană.
   
La cele 11 ediţii anterioare (2004-2014) au participat 1.562 de unităţi de învăţământ din toate judeţele ţării, dintre care 376 au primit certificatul şi trofeul „Şcoală Europeană“. Un număr de 189 de şcoli mai deţin titlul în acest moment. În acest an, 4 şcoli au obţinut titlul pentru a patra oară, iar 18 şcoli pentru a treia oară. Odată obţinut, certificatul este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a-şi reconfirma titlul. În acest sens, trebuie să dezvolte în continuare noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din UE, iar managementul şcolii trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.
   
Judeţul Botoşani a fost reprezentat de inspectorul școlar general, Mihaela Huncă, inspectorul pentru proiecte educaţionale şi programe comunitare, Rodica Mighiu, precum şi reprezentanţi ai celor patru unităţi şcolare care au fost declarate câştigătoare în cadrul competiției naționale „Şcoala Europeană”, ediţia 2014: Şcoala Gimnazială nr. 10 Botoşani, Şcoala Gimnazială nr. 11 Botoşani, Şcoala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoşani, Liceul “Regina Maria” Dorohoi.
   
Şcoala Gimnazială nr. 10 Botoşani şi Liceul “Regina Maria” Dorohoi au obținut pentru prima dată titulatura de „Şcoală Europeană”, în timp ce Şcoala Gimnazială nr. 11 Botoşani şi Şcoala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoşani se află la a treia nominalizare: 2008, 2011, 2014.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web