Dorohoi News Logo

Pricopie: Profesorii universitari vor putea preda şi după vârsta de 65 de ani cât de curând posibil

ministrul_educatiei_remus

Ministerul Educaţiei Naţionale ar urma să le permită profesorilor universitari să predea şi după împlinirea vârstei de pensionare de 65 de ani, în urma unor modificări legislative care vor fi adoptate „cât de curând posibil", potrivit ministrului Remus Pricopie, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat, sâmbătă, la Arad, că a fost o greşeală limitarea vârstei până la care pot preda cadrele universitare, iar în acest sens se lucrează la modificări care să permită predarea şi după vârsta de pensionare de 65 de ani.

„A fost o mare greşeală să scoatem la pensie în 2011, cu ocazia adoptării Legii 1, 1.400 de persoane. Niciodată nu a fost dată public această cifră. Vă spun eu că 1.400 de persoane au fost pensionate într-o singură zi, la mijlocul anului universitar 2010/2011, pentru simplul fapt că împliniseră 65 de ani",
a declarat Pricopie.

Ministrul spune că profesorii universitari „care au ajuns la un anumit nivel de dezvoltare profesională şi intelectuală trebuie rugaţi să rămână în universitate şi să predea mai departe".

„Orice profesor universitar serios care poate să predea după 65 de ani trebuie să aibă această posibilitate. În SUA nu există vârstă de pensionare, în Marea Britanie se doreşte scoaterea vârstei de pensionare pentru profesorii universitari, iar în Franţa şi Germania, creşterea vârstei de la 65 la 70 de ani", a declarat ministrul.

El a adăugat că în SUA există un caz al unui profesor de 90 de ani căruia universitatea la care lucra i-a amenajat acasă o sală de cusuri doar pentru a nu renunţa la predat.

Întrebat de când ar putea apărea modificările legislative amintite, Remus Pricopie a răspuns: „Cât de curând posibil".

Remus Pricopie se află la Arad pentru întâlniri cu profesorii din mediul universitar şi cu directorii de şcoli din mediul preuniversitar. Printre altele, ministrul a vizitat Universităţile „Vasile Goldiş" şi "Aurel Vlaicu”, apreciind că bazele materiale ale acestora sunt foarte dezvoltate şi că oraşul Arad a devenit în ultimii ani un centru universitar. Sursa: realitatea.net

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web