În săptămâna 7 – 11 iulie, la Grădinița „Albă ca Zăpada” din Dorohoi, structură a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Romanescu” Dorohoi, se derulează Proiectul social „Grădinița de vară în domeniul situațiilor de urgență”.
Proiectul se desfășoară cu tema: instruirea şi pregătirea preșcolarilor privind modul de comportare în cazul producerii unor situații ce pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul înconjurător, fiind destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 – 7 ani, desfășurându-se sub îndrumarea cadrelor didactice și a reprezentantului ISU Botoșani – colonel Radu Țipișcă și la care s-au înscris un număr important de copii de la grădinițele: „Albă ca Zăpada”, „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Grădinița Dumbrăvița, precum și școlari din clasa pregătitoare de la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” și Școala Gimnazială „SpiruHaret” Dorohoi.
„Pornind de la atracţia copiilor faţă de chibrituri şi foc, de la tentaţia lor de a se juca cu acestea, tentaţie permanent stopată de către adulţi, am considerat utilă desfăşurarea unui proiect pe această tema. Se ştie că, la această vârstă, copiii învaţă cu plăcere şi implicare, având larg dezvoltate interesele de cunoaştere, iar gândirea acestora se dezvoltă pe linia prelucrării active, analitice a datelor realităţii nemijlocite” (prof. Maria Enache - responsabil Grădinița ”Albă ca Zăpada”Dorohoi).
Obiectivele proiectului sunt: cunoașterea principalelor tipuri de risc, a formelor de manifestare a acestora, a măsurilor de protecție și a modului de acțiune și comportare în situația producerii lor, atragerea preșcolarilor în sfera respectării regulilor de prevenire și formarea conduitei de urmat pe timpul situațiilor de urgență, evaluarea cunoştinţelor copiilor privind principalele reguli de prevenire şi stingere a incendiilor în grădiniţă şi la domiciliu, efectele incendiilor asupra vieţii şi sănătăţii oamenilor şi bunurilor materiale, sursele de aprindere şi modul de comportare în caz de incendiu, formarea şi dezvoltarea la copii a unor trăsături moral-volitive, cum sunt: iniţiativa, spiritul de observaţie, curajul, hotărârea, perseverenţa, corectitudinea şi disciplina.
„Este un proiect reprezentativ pentru judeţ, prin singularitatea sa, prin obiective şi prin regulament. Este rodul parteneriatului între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Grădinița „Albă ca Zăpada” din Dorohoi, Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi, Palatul Copiilor și Elevilor Botoșani, Clubul Copiilor și Elevilor Dorohoi, Primăria Municipiului Dorohoi, Biblioteca Municipală Dorohoi, Seminarul Teologic „Sf.Ioan Iacob„ Dorohoi și sperăm ca acest proiect de educare să aducă rezultate imediate” a declarat colonel Radu Țipișcă, ISU Botoșani.