Dorohoi News Logo

Educaţie pentru securitatea alimentaţiei la Școala Gimnazială „A.I.Cuza” Dorohoi - FOTO

SEG la Sc.A.I.Cuza Dorohoi_11

Motto: Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea şi spiritul ci şi perspectiva unui om. (James H. West)

 Tema de anul acesta a Săptămânii Educaţiei Globale: ,,Securitatea alimentaţiei’’ (17-21 noiembrie 2014) ne-a dat posibilitatea de a aborda acest subiect din mai multe perspective.

Scopul proiectului este acela de a determina elevii să conştientizeze atât importanţa consumului de alimente sigure, cât şi cerinţele referitoare la protejarea vieţii şi sănătăţii proprii.

Conştientizarea legăturilor dintre alimentaţie şi sănătate este foarte veche. Alimentele trebuie să fie medicamentele voastre! Este recomandarea pe care o făcea, cu patru sute de ani î.Hr. grecul Hipocrate, cel mai mare medic al Antichităţii. Abia în secolul XX s-a observat progresul spectaculos al cunoştinţelor ştiinţifice din domeniul dieteticii şi al nutriţiei. Astăzi ştim să facem diferenţa între grăsimile bune şi rele, ştim de ce trebuie limitat consumul de cărnuri la grătar şi al altor produse. Reguli de bază pentru o viaţă ferită de boli! este titlul activităţii organizate de doamna profesor Cercel Elena şi domnul doctor Saradan Cornel, de la DSP Botoşani. La această dezbatere au participat elevi din clasele a V-a A, a VI-a A, a VII-a A şi a VIII-a A şi au fost invitaţi elevi de la Colegiul Naţional Grigore Ghica Dorohoi şi Liceul Tehnologic Al. Vlahuţă Şendriceni.

Poluarea mediului, care îşi întinde ameninţarea asupra întregii planete, a ajuns la un punct la care atacă omul şi condiţiile sale de existenţă. Toţi agenţii poluanţi se răspândesc cu iuţeală în aer, apă sau pe sol, ameninţând flora şi fauna planetei noastre. Doamna profesor Burciu Mirela a organizat activitatea Protejând mediul ne protejăm pe noi!, cu elevii clasei a VIII-a B. Elevii trebuie să conştientizeze că nu stihiile naturii, ci populaţiile vegetale sau animale sunt acelea care îl ameninţă pe om, ci însuşi omul, prin activitatea sa generală insuficient controlată şi neadaptată în întregime la realităţile naturale înconjurătoare ce ameninţă echilibrul ecologic!

Modul de viaţă modern induce schimbări vizibile în obişnuinţele alimentare: tendinţa generală de nerespectare a meselor şi recursul la ronţăială, consumul crescut de proteine şi de grăsimi animale în detrimentul proteinelor de origine vegetală atunci când nivelul de viaţă al consumatorului creşte etc. Alimentele sau băuturile ingerate pot provoca diverse efecte toxice sau infecţioase, mai mult sau mai puţin grave. Domnul psiholog Lupaşcu Robert împreună cu doamna asistentă Popuşoi Ada au organizat activitatea Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti!, cu elevii clasei a V-a B. Să comandăm sănătos! este titlul activităţii desfăşurate în colaborare cu Patty Chips Dorohoi. Micuţii din clasele I A şi a III-a A, însoţiţi de doamnele învăţătoare Bradu Rodica, Lupu Dorina, Dănilă Elena şi doamnele profesoare Irimia Corina-Elena şi Botezatu Emanuela au observat cum se prepară în mod sănătos legumele şi fructele.

Cel mai bun mod în care putem să mâncăm sănătos este să fim bine informaţi referitor la principiile de bază ale producerii alimentelor şi a tratării lor sigure la noi acasă!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web