Arthur Schopenhauer în „Arta de a fi fericit”, în regula de viață nr. 32, ne spune: „Nouă zecimi, cel puțin, din fericirea noastră se bazează exclusiv pe sănătate. Căci, în primul rând, buna noastră dispoziție de ea depinde...”. „Sănătatea nu este totul dar fără sănătate totul este nimic”. De la aceasta şi tema activităţii.
Din păcate constatăm că, de cele mai multe ori, sănătatea devine importantă pentru noi doar atunci când lipseşte. Atâta timp cât omul consideră că este sănătos şi nu există alte semne care să îi schimbe această părere are tendinţa de a ignora toate ideile bune care îl pot ajuta să-şi păstreze sănătatea pe termen lung. Acest lucru se întâmpla cel mai frecvent la copii şi tineri. Modul de abordare a acestei activităţi a pleacat de la ideea că este bine pentru tineri să înţeleagă că sănătatea nu înseamnă numai absența bolii, ci şi un mod de viaţa echilibrat.
Un grup de elevi ai Liceul Tehnologic Special „Ion Pillat” din Dorohoi, coordonaţi de cadre didactice au participat la o activitate-dezbatere de educare a tinerilor privind păstrarea stării de sănătate, formarea unei atitudini pozitive faţa de subiectele legate de sănătate şi însuşirea unor cunoştinţe corecte din domeniul educaţiei pentru sănătate, prevenirea îmbolnăvirilor precum și efectele nocive ale unor vicii cum sunt fumatul, alcoolul şi drogurile, la activitate luând parte elevi ai claselor IX-XII.
Numărul tot mai mare de fumători, de persoane ce consumă alcool sau droguri în rândul tinerilor cu vârste sub 18 ani, necesită o educaţie în sensul stopării acestui fenomen. Școala are rolul său, informându-i pe elevi de riscurile la care sunt supuşi şi ce înseamnă dependenţa pe care o dău toate acestea. Aşa că este mai uşor să nu începi decât să te laşi de aceste vicii.
Adolescența este pentru mulţi tineri vârsta experimentelor. Dacă unele experienţe vor fi prevenite sau evitate, referindu-ne aici la consumul de ţigări, alcool şi droguri, tentaţii atât de facile la această vârstă, aceasta va fi o perioadă de care îşi vor aduce aminte cu plăcere.
La finalul activității s-a desfășurat un concurs cu elevii care să demostreze cât de multe cunoștințe au acumulat aceştia pe timpul desfășurării activității. Tinerii au primit din partea organizatorilor Diplome de Participare.
Materialele informative au fost puse la îndemâna participanţilor cu deosebită amabilitate de către doamna doctor Cătălina Popa de la Dispensarul Şcolar Dorohoi cu care unitatea şcolară a mai colaborat şi în cadrul altor activităţi cu tematică de educaţie sanitară.