Dorohoi News Logo

Evaluare Naţională 2015: Încep testările copiilor de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Calendarul şi ce teste se dau

evaluare

Elevii claselor a II-a vor susţine săptămâna viitoare Evaluarea Naţională 2015 după modelul testelor internaţionale, urmând ca până la sfârşitul anului şcolar, să le fie verificate cunoştinţele şi colegilor lor de la a IV-a şi a VI-a.

Elevii de clasa a II-a sunt primii

Săptămâna viitoare se dă startul Evaluării Naţionale 2015, elevii de clasa a II-a fiind cei care sparg gheaţa şi anul acesta. În următoarele două săptămâni, elevii de la clasele a IV-a şi a VI-a vor susţine la rândul lor testările naţionale după model PISA. Acesta este al doilea an la rând când Ministerul Educaţiei organizează evaluări la nivel naţional care ar trebui să le arate profesorilor nivelul copiilor înainte să ajungă la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.

Astfel, pentru elevii de clasa a II-a, primul test de la Evaluarea Naţională 2015 vizează evaluarea competenţelor de producere a mesajelor scrise, al doilea vizează competenţele de receptare a mesajelor citite şi al treilea este testul la matematică. Testele se vor susţine pe 18, 19 şi 20 mai.

Testele pentru clasele IV şi VI

La rândul lor, copiii de clasa a IV-a vor fi testaţi la limba română şi matematică, iar cei de-a VI-a la română, matematică şi ştiinţele naturii. În ceea ce priveşte durata testărilor la Evaluarea Naţională 2015, la clasa a II-a acestea vor dura 30 de minute, în timp ce la elevii mai mari 60 de minute. Fiecare test în parte va fi corectat în cadrul şcolilor de către doi profesori din unitatea respectivă, în termen de cel mult 7 zile de la susţinerea acestora, iar rezultatele nu se vor trece în catalog.

Pe baza rezultatelor obţinute la testele de Evaluare Naţională, cadrele didactice vor elaborează planuri individualizate de învăţare acolo unde este nevoie şi îi informează pe părinţi şi pe elevi asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate. Directoarea-adjunctă a Şcolii Gimnaziale 56 „Jose Marti” din Capitală, Valentina Gavrilă, a explicat că prin aceste teste nu se urmăreşte ierarhizarea copiilor, aşa cum se face la Evaluarea Naţională de la clasa a VIII-a. „Testele nu ierarhizează, nu există cel mai bun sau cel mai slab elev. E o verificare făcută pentru a corecta problemele pe parcurs, înainte să ajungă la Evaluarea Naţională de la clasa a VIII-a. Elevii susţin testele în clasele în care învaţă, cu profesorul de la clasă, în banca lor, va fi ca la lucrările de control", arată directorul.

Ce arată rezultatele de anul trecut

De asemenea, pe baza rezultatelor de la Evaluarea Naţională, Ministerul Educaţiei va întocmi un raport final pentru analiza de sistem. Învăţătoarea Cornelia Popa de la Şcoala Gimnazială 194 din Capitală spune că potrivit raportului de anul trecut, copiii au avut unele probleme la matematică. „La organizarea datelor în tabele la matematică, elevii au performat foarte slab şi există o diferenţă mare între rezultatele elevilor din mediul urban şi cei din mediul real. De asemenea, elevii au mai avut probleme la geometrie şi la fracţii, din cauza supraaglomerării materiei în programa şcolară. În schimb, la română nu au fost probleme, dar la ştiinţe au fost probleme acolo unde copiii trebuiau să coreleze informaţia”, a explicat învăţătoarea.

Aceasta mai atrage atenţia că principala problemă a Evaluării Naţionale este că se axează pe competenţe, în timp ce programa şcolară se axează pe conţinuturi. Practic, testele sunt făcute după model PISA, unde exerciţiile sunt formulate în aşa fel încât să te pună în situaţii de viaţă în care să foloseşti cunoştiinţele dobândite. „E o evaluare mai practică, ideea fiind să te descurci, să gândeşti nu să reproduci informaţii, pe când la clasă elevii învaţă să acumuleze şi să reproducă informaţii”, susţine cadrul didactic.

Calendar

Potrivit calendarului Evaluării Naţionale 2015, elevii de clasa a II-a susţin testul la română scris pe 18 mai, apoi la citire pe 19 mai şi la matematică pe 20 mai. Există şi teste de limba maternă pentru minorităţi, pe 21 şi 22 mai. Elevii de clasa a IV-a susţin româna pe 26 mai, matematica pe 27 mai şi limba maternă pe 28 mai, iar cei de a VI-a au Limbă şi comunicare pe 2 iunie şi Mate şi Ştiinţe ale Naturii pe 3 iunie.

sursa:adevarul.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web