Dorohoi News Logo

Excursie în Maramureș cu elevii Şcolii Gimnaziale „A.I. Cuza” Dorohoi „Să ne cunoaştem patria!” - FOTO

excursie elevi A I Cuza Dorohoi12

Încă din prima zi de vacanţă, elevii Şcolii Gimnaziale „A.I. Cuza“ Dorohoi, însoţiţi de cadrele didactice Lupu Dorina, Dănilă Elena şi Irimia Corina-Elena, au plecat în excursie în Maramureş, un ţinut de poveste care abundă în comori culturale şi spirituale, în peisaje care îţi fac inima să tresalte.

Primul obiectiv turistic a fost Hotelul „Castel Dracula“ din pasul Tihuţa, Munţii Bârgăului. Arhitectura medievală a castelului şi a curţii interioare impresionează prin originalitatea sa. Am vizitat apoi Casa Memorială „Liviu Rebreanu“ - Năsăud. Aici se află un panou care înfăţişează personajele reale care au trăit în satul Prislop şi care au constituit „modele“ pentru eroii romanului „Ion“. De asemenea, ghidul ne-a oferit detalii interesante despre viaţa scriitorului. Muzeul „George Coşbuc“ este organizat în casa în care s-a născut marele poet şi este singurul muzeu închinat exclusiv lui.

La „Cimitirul Vesel“ din Săpânţa ne-a impresionat multitudinea de cruci multicolore şi poeziile satirice de pe ele. Mănăstirile Bârsana şi Săpânţa Peri, colţuri rupte din rai, ne-au fascinat prin arhitectura maramureşeană, cu porţi de lemn cioplite cu măiestrie, biserici din lemn cu turnuri foarte înalte.

A doua zi am vizitat „Memorialul Durerii“ - Sighet, gândit şi iniţiat de poeta Ana Blandiana. Paşii făcuţi în această închisoare încărcată de freamătul istoriei au prilejuit îmbogăţirea cunoaşterii, generând totodată sentimente de preţuire faţă de victimele comunismului.

Ultima oprire a fost la una dintre cele mai frumoase cascade din ţară „Cascada Cailor“. Accesul spre cascadă a fost făcut cu telescaunul din staţiunea Borşa, spre încântarea elevilor!

Excursiile organizate de şcoală au multiple valenţe de informare şi de educare a elevilor, contribuind la adâncirea şi completarea procesului de învăţare. Prin intermediul excursiei sunt dezvoltate capacităţile de integrare în grupul turiştilor, de cooperare între elevi. De asemenea, este cultivat sentimentul de mândrie patriotică prin declanşarea de emoţii, aprecieri asupra frumuseţilor fizice, economice, religioase ale teritoriului patriei şi împletirea cu elemente de istorie a trecutului şi prezentului poporului român!

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web