Tinerii care au trecut cu bine de examenul de BAC au intrat în emoţiile admiterii la facultate. Zilele acestea, procesul de înscriere la facultate este în toi - concurenţa cea mai mare este pe Automatică şi Calculatoare, Medicină, Stomatologie.
Concurenţă de aproape 10 tineri pe un loc este la specializările Automatică şi Calculatoare din ţară, dar concurenţa este mare şi la alte specializări, cum ar fi Medicina sau Stomatologia.
La unele facultăţi din Timişoara înscrierile sunt aproape de final, iar anul acesta numărul candidaţilor pe un loc la anumite specializări depăşeşte orice aşteptări.
Lla Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la specializarea informatică, din cadrul Universităţii „Politehnice" din Timişoara, sunt deja 9,4 candidaţi pe un loc, iar la specializarea calculatoare şi tehnologia informaţilor în limba engleză – 4,55.
Şi la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării sunt 3,4 candidaţi pe un loc, iar la mecatronică, trei candidaţi pe un loc, potrivit Renasterea.ro.
La cadastru şi măsurători terestre sunt 2,6 candidaţi pe un loc, iar la autovehicule rutiere -2,2. Chiar şi la Facultatea de Mecanică sunt 660 de candidaţi pe 418 locuri, iar Cenuşăreasa facultăţilor din cadrul UPT, Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului a început din nou să atragă studenţi.
Şi la Universitatea de Vest din Timişoara s-au înscris mulţi tineri. Cea mai căutată este Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor unde sunt 1,8 candidaţi pe un loc.
Pe locul doi în preferinţele tinerilor se află Facultatea de Matematică- informatică, urmată fiind de Facultatea de Sociologie.
Şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" din Timişoara e înghesuială mare.
Sunt 3,65 de candidaţi pe un loc la medicină generală şi peste trei candidaţi la medicină dentară, în timp ce la farmacie numărul candidaţilor pe un loc e destul de mic, de aproape unu.
Luni, 20 iulie, este ultima zi în care vă mai puteţi înscrie la facultăţile Universităţii „Ovidius" din Constanţa care organizează admitere pe bază de concurs, urmând ca săptămâna viitoare să înceapă şi probele.
În Constanţa cea mai căutată este, Medicina dentară, unde pe 41 de locuri s-au înscris deja mai mult de 370 de candidaţi. La acest program de studii, concursul constă dintr-un singur test grilă, care va conţine 100 de întrebări. Ponderea disciplinelor pentru examenul de admitere: 75 % Biologie și 25% Chimie organică sau Fizică (la alegere). Proba este programată pentru 24 iulie.
Şi la Farmacie există doritori, pe cele 41 de locuri fără taxă fiind deja peste 100 de înscrişi. Aici, forma de examinare este concurs pe bază de teste grilă cu 100 întrebări: 50 întrebări la proba scrisă Biologie; 50 întrebări la proba scrisă Chimie organică. Concursul este programat pe 23 iulie.
Un alt program de studii unde ocuparea locurilor fără taxă se va face pe bază de concurs este Teologia Pastorală, unde se va susţine un test tip grilă, la disciplina Teologia Dogmatică Ortodoxă, care va fi notat cu 50% din media examenului de admitere; media examenului de bacalaureat însemnând restul de 50%. Testul se va susţine pe 24 iulie. La Teologie, concurenţa nu este foarte mare, pe cele 136 de locuri fără taxă fiind înscrişi numai 33 de candidaţi.
Şi în Craiova, se anunţă concurenţă mare la multe facultăţi din centrul universitar. În cele câteva zile de când s-a dat startul înscrierilor, mii de tineri şi-au depus dosarul. La facultăţile Universităţii din Craiova şi-au depus dosarul aproximativ 2.000 de candidaţi, iar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), peste 1.000.
La începutul acestei săptămâni, cele mai multe facultăţi din Craiova au dat startul înscrierilor, potrivit GDS.ro.
La Universitate, numărul locurilor repartizate pentru studii universitare de licenţă este de 2.860 la buget, din care 30 sunt locuri speciale pentru candidaţii de etnie romă şi 2.769 la taxă. Până pe 16 iulie, s-au înscris deja 1.994 de candidaţi. Cei mai mulţi candidaţi şi-au depus dosarul la Facultatea de Drept şi Ştiinţe, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Facultatea de Agricultură şi Horticultură. „Înscrierile continuă la cele mai multe facultăţi până la jumătatea săptămânii viitoare. Până pe 16 iulie, 443 de tineri şi-au depus dosarul de înscriere la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, 340 la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, 265 la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică; 332 la Agricultură şi Horticultură. De săptămâna viitoare, mai precis de pe 20 iulie, încep înscrierile şi la Facultatea de Litere. Acestea vor continua până pe 25 iulie“, a menţionat conf. univ. dr. Cristian Stanciu, director Departamentul de Relaţii Publice şi Imagine Academică, din cadrul Universităţii din Craiova. Şi la Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii s-au înscris până joi 208 candidaţi, iar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – 155 de candidaţi.