În cadrul Săptămânii Educației Globale, elevii claselor a III-a și a IV-a de la Liceul Tehnologic Special „Ion Pillat” Dorohoi, coordonați de doamnele profesoare Ludmila Buhaschi și Cristina Buchi, au desfășurat două activități ce au avut drept scop promovarea principiului egalității de șanse și al nediscriminării.
Activitatea „Egalitatea în cuvinte și imagini” a facilitat înțelegerea de către copii a drepturilor pe care le au, a importanței respectării acestora. Povestea „Fetița cu chibriturile”, de H. C. Andersen, a avut meritul de a trezi interesul copiilor și de a-i sensibiliza cu privire la soarta nefericită a personajului principal.
Discutând pe marginea imaginilor expuse pe un panou, elevii au concluzionat că războiul, sărăcia, bolile, exploatarea și violența afectează în mod negativ viața a milioane de copii defavorizați, care nu se bucură de drepturile prevăzute în Convenția Drepturilor Copilului adoptată de ONU la 20 noiembrie 1989. Aceștia trebuie să beneficieze de o atențe specială din partea societății, pentru a depăși situațiile de risc și pentru a duce o viață normală.
„Egalitatea e sufletul prieteniei” a fost o activitate desfășurată în parteneriat cu elevii de la Liceul Tehnologic „Al. Vlahuță” Șendriceni, îndrumați de către doamnele ing. Oana Tomniuc și ing. Simona Scripcaru, în cadrul proiectului educațional „Prietenie fără hotare”. Socializarea, intercunoașterea, colaborarea între elevi diferiți, dar egali, au fost „ingredientele” unei activități de succes.
Numai construind punți de legătură vom apropia suflete, vom deveni mai altruiști și vom face ca egalitatea să devină reală. Prof. Ludmila Buhaschi